2019-Jul-19

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Solidworks stora konferens i USA

Skriv ut
 Solidworks
Integrerad design och tillverkning förbättrar ett företags produktutveckling.

Solidworks World 2017 hölls nyligen i Los Angeles inför hängivna deltagare – användare, partners och anställda. Det hände mycket men två saker står ut. Solidworks vd Gian Paolo Bassi såg ut att bli sågad i två delar på scen inför över 5 000 åskådare. Vilket skådespel! Det handlade om att man fullt ut kan lita på en produkt som ritats med Solidworks. ”Det blir första gången vi provar det här.”

Man höll andan när Gian Paolo Bassi la huvudet intill den stora sågen och det är inte utan att man undrar om Dassault Systèmes CEO Bernard Charlès som satt med i publiken hann börja fundera på att hitta en ersättare för honom. Men, det är 20 år sedan Dassault Systèmes köpte Solidworks så Charlès vet naturligtvis allt om programvaran och förtroendet borde vara grundmurat. Det hela var ett magitrick.

National Geographic blickar in i framtiden

Det andra var att vi fick möta en internationell TV-kändis från National Geographic. Jason Silvas serie Brain Games visas i över 100 länder. Han  utforskar ämnen som exempelvis rör hur vi kommer att leva i framtiden. Jason är inte klimatförnekare men optimist. Han sa till publiken att han har en passion för mänsklig kreativitet och fantasi och det ledde till att han började intressera sig för teknik och innovation. Teknologi innebär nämligen att vi verkligen måste använda våra tankar. Våra verktyg hjälper oss att utvecklas – då ändrar vi våra verktyg igen. ”Allt vi designar gör samma sak med oss”, sa Jason.

Kommer: Solidworks CAM

Temat på konferensen var The New, The Next, The Never Before. Gian Paolo Bassi introducerade en ny produkt från scenen under sitt inledande anförande: Solidworks CAM. Lite senare fick pressen möta Suchit Jain som berättade mer om Solidworks strategi som de kallar Smart Manufacturing. Solidworks CAM kommer i oktober (en betaversion finns tillgänglig fr.o.m. 1 april) och prissättningen ska innebära att kunder har råd med den. Priset kommer att bestämmas senare.

Solidworks samarbetar redan med andra företag som har lösningar som motsvarar den som kommer med Solidworks CAM. Solidworks kommer inte att be kunderna byta om de inte själva vill.

CAM ska vara lika enkelt som att trycka på en knapp

Under de senaste åren har Solidworks utvecklat ett ekosystem runt Smart Manufacturing som fokuserar på optimering och tillverkning med ett enda klick. Det dröjer innan det blir riktigt så enkelt men tanken är att man ska kunna ”designa något och sedan trycka på en knapp för att få det tillverkat”. Med den nya CAM-lösningen blir det möjligt att jobba med en 2 ½-axlig lösning för fräsning och svarvning. Tanken är vidare att höja kunskapen om hur integrerad design och tillverkning kan förbättra ett företags produktutveckling och effektivitetsgrad. Att ha CAM-funktionalitet integrerat blir allt viktigare, särskilt med tanke på ökade krav på effektivitet. På så sätt kan användaren hålla koll på hur tillverkningsbar en komponent är redan tidigt i designprocessen. Med ett integrerat CAM-system blir det helt enkelt enklare att lära sig och förstå hur komponenten ska omvandlas från bit till atom.

Brian Houle jobbar med försäljning i EMEAR-regionen på SollidWorks och berättade i ett möte med några journalister att Solidworks exempelvis är mycket nöjda med sina återförsäljare i Sverige. Mycket av utbildningen av återförsäljarna handlar om hur man nu för tiden kan möta kunder på nya sätt. Många vill exempelvis prova produkten innan de köper.

Designers vill 3D-printa

Stratasys deltog på eventet med ett eget pressmöte där de presenterade sin nya produktlinje 3D-skrivare så väl att jag fick lust att köpa en själv. I en intervju utmanade en av deras representanter dessutom mina förutfattade meningar om marknaden. Designers har aldrig varit tveksamma om de kan ha glädje av 3D-printing. De vet att de har det. Skrivarna behöver bara bli överkomliga i pris, lättare att använda och skriva ut produkter med tillräckligt hög kvalitet. Som tur är har den nya produktlinjen lösningar på just detta. Den är också särskilt lämplig för dem som jobbar i grupp och för studenter.

Nytt sätt kommunicera med kunder

En annan partner på eventet var Xometry. De har hittat ett nytt sätt att kommunicera med kunder i USA. Företaget har utvecklat en mjukvaruplattform där det går att köpa tillverkade delar enligt egna ritningar. Kunden får en prisuppgift och sedan sourcar Xometry produkterna bland tusentals små och medelstora verkstäder över hela USA.

Det var en kund till Solidworks, Illusion Projects, som såg ut att såga itu Solidworks CEO i början av eventet. Tim Clothier från Illusion Projects jobbar bland annat med illusionisten David Copperfield och designar allt han gör i Solidworks.

”Att veta hur något gjorts gör inte att det blir mindre imponerande”, sa Tim.

 

TwitterFacebookDigg