2020-Nov-28

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Lättare beräkna reparationstider med Expander

Skriv ut
sågverket
På sågverket Bergkvist-Insjön AB är man glad i modern teknik. Såglinjen är en av Europas modernaste, skriver företaget på sin hemsida.

Inte konstigt kanske att sågverket också använder Expander. Expander är en teknisk lösning som bl a förbättrar prestandan och förlänger livslängden för maskiner.

När Netcommunitys skribent tar kontakt med dem som jobbar direkt med de maskiner som har Expandrar, så berättar inledningsvis Torbjörn Fröbom att han tycker det är en väldigt smart lösning.

- Den sitter i en hel del maskiner, säger Fröbom. Den är bra t ex i cylindrar som skjuts in och ut men även i andra maskindelar. Expanders kan användas ungefär som skruv och bult om delarna som ska fästas vid varandra behöver kunna röra sig lite fram och åter. Man får en mjukare lösning för fästningsanordningen.

Modern såglinje

Bergkvist-Insjön AB är som sagt inte främmande för ny teknik. 2006 investerade man i en ny såglinje som företaget hävdar är Europas mest moderna. Det innebär att Bergkvist-Insjön AB gått från att vara ett traditionellt sågverk till att vara en modern processindustri. Kraven är därmed också höga på kompetens hos medarbetarna. Företaget har ett 150-tal anställda.

Till slut når vi Hasse Näs. Han är underhållstekniker på Bergkvist-Insjön AB och den som vet mest om hur företaget använder Expander. Han berättar att sammantaget är de ett tiotal anställda som jobbar med sådant som är mekaniskt. Alla dessa personer är nöjda med Expander, säger han.

-Vi är nöjda. Det är en bra produkt, säger Näs.

Hasse Näs berättar att man brukar sätta i en Expander när en applikation ska göras om. Den stora vinsten är att det går snabbare att reparera en maskin när den försetts med en Expander.

Idag sitter det Expandrar i omkring 100 maskiner på Bergkvist-Insjön AB. Ofta sitter de på hydraulkolvsinfästningar. Man använder olika storlekar och Näs tror att de har alla storlekar som finns i sortimentet.

Ska skaffa fler Expandrar

-Vi kommer att fortsätta köpa in och installera Expandrar när det passar och vi behöver, säger Näs.

-Det blir inga bekymmer vid demontering och det är den stora vinsten. Nu kan jag också beräkna hur lång tid det tar att demontera en maskin och det går alltid att göra jobbet på samma sätt. Jag har bättre kontroll med Expander och jag slipper använda kraft, säger Näs.

Bergkvist-Insjön AB levererar kundanpassade produkter. Företaget utför torkning, sortering, exakt kapning och hyvling. 85 procent av leveranserna går på export. Den största enskilda exportmarknaden är Japan.

Den moderna såglinjen innebär avancerad teknik inom allt från elektronik och 3D-mätning till hydraulik och maskinstyrning. Företaget uppfyller kraven för flera internationella certifieringar bl a JAS-certifiering som är en japansk kvalitetsstämpel och ett krav vid konstruktion i Japan.

Netcommunity återförsäljare

Netcommunity är sedan ett år tillbaka återförsäljare för Expander gentemot processindustrin, sågverk, värmeverk och tågbranschen.

För mer information om Expander

Jane Hamrin

 

TwitterFacebookDigg