2020-Nov-28

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Expander i låsningen bättre än axel

Skriv ut
Karl Segerstrom AB3
När vi får fatt i Lars-Erik Hjelm slår han direkt ifrån sig och säger att de är ganska små användare av Expander.

Men ni använder Expander, invänder jag. Visst, svarar han. De har tre olika sorter (storlekar) som sitter i maskiner och det rör sig om kanske 16 Expandrar totalt.

Är ni nöjda med dem, undrar jag?

- Ja, vi är nöjda säger Hjelm. Det fungerar. Han berättar att sågverket har Expandrar i stockvändare, stegmatare och rotreducerare.

Lars-ErikHjelm Lars-Erik Hjelm är reparatör på Karl Segerström AB, ett sågverk i Fagersta. De använder Expander i sina maskiner och är nöjda med hur Expandern fungerar. Det fungerar bättre, säger han, än en vanlig axel. Källa: Karl Segerström AB.

Sitter mellan cylinder och stativ

Hjelm förklarar vidare att Expandrar sitter som en låsning mellan cylinder och stativ, som en tapp eller länk. Delarna rör sig där och därför är Expander en lämplig lösning. Om det inte varit en Expander mellan cylinder och stativ så hade det förmodligen suttit en axel där istället. Det hade varit en sämre lösning, säger Hjelm.

Han förklarar att de inte själva placerat Expandrar i maskinerna utan de följde med vid leveransen. Just nu är det inte aktuellt att utöka användningen av Expandrar.

Vi pratar vidare om fördelen med Expandern. Det är lätt att demontera en maskin för man vet att man får loss grejerna om det sitter en Expander i tappen, säger Hjelm. En vanlig axel kan vara mycket svårare.

Familjeägt sågverk

Hjelm är reparatör och inhyrd av sågverket där han jobbar heltid. Hjelms arbetsgivare, Karl Segerström AB i Fagersta i Bergslagen, har sitt ursprung i ett sågverk som startades redan på 1930-talet. Det var förfäder till sågverkets nuvarande ägare som grundade sågverket.

Sedan 1950-talet drivs företaget av familjen Segerström. Olov Segerström är VD och hans bror Anders är delägare. Det är ett i svenska sammanhang mindre företag i sågverksbranschen och därför vill ägarna gärna framhålla att de har en enkel organisation som leder till snabba beslut och personlig service.

På bilden syns en stegmatare med Expander på sågverket Karl Segerström AB i Fagersta. Expandern sitter placerad som en låsning mellan cylinder och stativ. Källa: Karl Segerström AB.  stegmatare

Högsta förädlingsvärde

Sågverket sågar enbart gran och har specialiserat sig på högsta förädlingsvärde. Man strävar efter långsiktiga kundrelationer och exporterar för åtskilliga miljoner kronor årligen.

2010 investerade Segerström i ett nytt och modernt kombiverk. Det har ett optiskt sorteringssystem. Efter installationen har företaget uppnått högre produktionstakt och framställer högre grad av specialanpassade produkter. Företaget kan erbjuda miljömärkta PEFC-certifierade trävaror.

Netcommunity är sedan ett år tillbaka återförsäljare för Expander gentemot processindustrin, sågverk och tågbranschen.

 För mer information om Expander klicka här >>  

Dessutom har Netcommunity sedan några veckor tillbaka ett samarbete med Coor Industriservice för den som behöver hjälp med underhållsarbete, t ex montering.

Netcommunity har även återförsäljning av glidlager, ledlager och smörjset. 

Jane Hamrin

TwitterFacebookDigg