2020-Nov-27

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Mångfacetterad prototyptillverkare väljer NETCOMMUNITY

Skriv ut
Jonas_Sandwall

”Sveriges mest mångfacetterade prototypföretag” står det på hemsidan. Jönköpingsföretaget Prototal är inte precis blygsamma när de presenterar sin verksamhet.

 

Och förmodligen ligger det en hel del sanning i de stolta smålänningarnas programförklaring. Företaget gör både enstycks-prototyper och serietillverkning i plast och plåt, och kan erbjuda de flesta tillgängliga tillverkningsmetoder i bägge materialen. Man tillverkar också vid behov formar och verktyg för varje enskilt uppdrag, vilket borgar för hög sekretess då andra aktörer inte behöver involveras i tillverkningen.

- Prototal har funnits sedan 1999. Från början var vi en prototypavdelning inom Electrolux, men några ur personalen köpte loss verksamheten och startade eget. Och därifrån har vi utvecklats, berättar Jonas Sandwall, marknadsansvarig på företaget.

Idag har Prototal 84 anställda. Huvudanläggningen i Jönköping har kompletterats med en Stockholmsfilial och ett norskt partnerföretag, Prototal AS. En av företagets styrkor är att man har kunder inom flera olika branscher; från flyg- och fordonsindustri till tillverkare av hushållsprodukter. På så sätt får man bred kunskap samtidigt som verksamheten inte är beroende av en enskild kundkategori.

- Vår breda erfarenhet gör att vi kan välja metod utifrån vad varje uppdrag kräver och kunden kan vara trygg med att den metod som valts är den mest lämpliga för ändamålet, säger Jonas Sandwall.

Ett slags uppdrag där Prototal kan erbjuda extra hög kompetens är tillverkning av medicintekniska detaljer. Många prototypföretag har ISO-certifieringarna 9001 och 14001, men Prototal har sedan ett och ett halvt år tillbaka även ISO-certifieringen 13485, en särskild certifiering för tillverkning av medicinska produkter.

- Den kompletterande certifieringen kan t.ex. innebära att alla material vi använder är spårbara. Den är en fördel när vi arbetar med kunder inom medicinteknik och vi är det enda prototypföretaget i Sverige som har den, berättar Jonas Sandwall.

Det senaste året har Prototal haft flera uppmärksammade uppdrag, bl.a. tillverkningen av de skalmodeller av Volvo-produkter som ställs ut i samband med seglingstävlingen Volvo Ocean Race. Just nu är ett annat spännande jobb på gång, nämligen framtagandet av karossdelar till en hot rod-bil som kommer att premiärvisas på Elmia Custom Show i Jönköping nästa år. Trots att Prototal kan stoltsera med både bred och hög kompetens och åtskilliga prestigefyllda uppdrag måste företaget förstås ändå arbeta aktivt med sin marknadsföring.

 - Kontakter med befintliga kunder upprätthåller vi genom besök och genom mässor och liknande. Men när det gäller att nå ut till nya kunder är annonsering ett effektivt verktyg, och där har NetCommunity visat sig vara ett bra forum, avslutar Jonas Sandwall.

Bildtext: Jonas Sandwall, marknadsansvarig på Prototal, ser NETCOMMUNITY som ett bra annonsforum för att nå nya kunder.

Rolf Hansson

 

TwitterFacebookDigg