2020-Nov-27

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Ikea Components lockar duktiga konstruktörer

Skriv ut
IkeaMajken_301

Duktiga produktutvecklare och konstruktörer är just nu en bristvara i hela landet. Men Majken Degerman har lockat fem till småländska Älmhult.

Ett tungt ok har just fallit från Majken Degermans axlar. Hon ansvarar för kompetensförsörjning på Ikea Components, ett företag som växer så det knakar. Suget efter duktiga konstruktörer och produktutvecklare är stort just nu, så Majken Degerman har fått dammsuga marknaden.

Senaste rekryteringsomgången gav dock gott resultat, fem anställda, varav två kvinnor.
- Jag är helnöjd med NETcommunity´s rekryteringshjälp, säger Majken Degerman.

 

Ikea Components är företaget som ska se till att möblerna har bra och enkla komponenter och beslag som också är lätta att tillverka. Målet är att göra det enkelt för kunderna att montera sina inköpta möbler. Det måste vara svårt att göra fel. Tiden är dyrbar för de flesta, och det får heller inte ta lång tid att montera ihop en möbel.


Trycket på Ikea Components har därför ökat och företaget har fördubblat antalet Design Engineers, konstruktörer och produktutvecklare, de senaste två åren. Men det tar allt längre tid att hitta folk.

- Nu är vi 23 Design Engineers, främst kommer de ju från närområdet, med vi har anställda från exempelvis Växjö, Malmö och Lund också. Det tar ju inte så lång tid att åka, säger Majken Degerman.


Att rekrytera fler kvinnor har också varit ett mål, i senaste omgången lyckades hon rekrytera ett par till, så av de 23 är nu fem kvinnor.
- De unga tjejerna är oftast mer specialiserade på design, vi behöver även teknik och produktionskompetens. Men de som väl tagit sig över tröskeln och satsat på teknik är jätteduktiga.


Med de två tjejer och tre killar hon just anställd är kompetensförsörjningen för tillfället tryggad.
- Vi har ett gediget introduktionsprogram, det handlar ju i början om att bygga nätverk och förstå beslutsgångarna. Om ett år eller så ska de kunna arbeta självständigt och utnyttja hela sin kreativitet. Och vi kommer säkert att behöva fler, duktiga, medarbetare framöver.


Monica Westman

 

 

 

 

 

TwitterFacebookDigg