Samhall sätter rätt man på rätt plats

Skriv ut
samhall-kjellfors

Kjell Fors har arbetat i många år för att få upp ögonen på företag i Linköpingsregionen vad Samhall har att erbjuda. Sedan drygt fyra år tillbaka har han tagit NETcommunity till hjälp i det arbetet.

 

Samhall sysselsätter i dag fler än 20 000 personer, vilket gör företaget till det tredje största i Sverige, mätt i antal anställda. Den stora majoriteten av de anställda har någon form av funktionsnedsättning och det uppdrag Samhall har från staten är att erbjuda dem utveckling genom arbete.

Behovet är egentligen mångdubbelt större, mellan 90 000 och 120 000 människor här i landet har någon form av funktionsnedsättning som ger dem ett handikapp på arbetsmarknaden.

Men trots att Samhall får statligt stöd för sina anställda så innebär inte det att tjänster och kunnande säljs till ett lägre pris. Billigare blir det inte – men kanske bättre.

- Vi tillämpar en strikt kommersiell prissättning, det är hårt reglerat och vi får inte dumpa priserna för att ta marknadsandelar, säger Kjell Fors, försäljningschef för region Linköping.

Bidraget från staten ska i stället täcka merkostnaden för att det ibland kan behövas två personer som utför ett jobb där det annars kunde räckt med en. I de allra flesta fall har Samhall också arbetsgivaransvaret och står för arbetsledningen.

Utöver att erbjuda tillverkningkapacitet, tjänster inom lager och logistik, städning eller fastighetsskötsel ska Samhall också lotsa ut ungefär fem procent av sina aställda på den ordinarie arbetsmarknaden varje år. Något man hittills lyckats bra med.

Tillsammans med annan personalomsättning som beror på sjukdom, pensioner med mera så gör det att man kan ge ytterligare 2 000 personer per år meningfulla arbetsuppgifter.

Men likt samhället i övrigt håller Samhall nu på att ställa om från industrin till tjänstesektorn. En växande kundgrupp är kommunerna som bland annat köper tjänster inom äldreomsorgen. Det kan handla om att laga mat och leverera den till sjuka och gamla, eller handla, sköta tvätt eller städning.

- Allt fler kommuner har fått upp ögonen för vad vi kan erbjuda, säger Hans-Gunnar Isaksson, kommunikationsansvarig på Samhall i Linköping.

- Men, tillägger han, vi har också en mängd kvalificerade och säkerhetsklassade uppdrag.

Och ju fler uppdrag man får desto fler funktionshindrade kan komma ut i arbetslivet.

Kjell Fors har arbetat i många år för att få upp ögonen på företag i Linköpingsregionen vad Samhall har att erbjuda. Sedan drygt fyra år tillbaka har han tagit NETcommunity till hjälp i det arbetet.

- Vi har haft ett mycket givande samarbete med Stephan Adner och Ingvar Löfkvist på NETcommunity. De har varit framgångsrika med att hjälpa oss med besöksbokning, säger han.

Kjell Fors lämnar över en lista med företag han vill få kontaktade tillsammans med sitt eget tidsschema, där det tydligt framgår när han är tillgänglig för företagsbesök.

Sedan gäller det för i första hand Ingvar Löfkvist att boka in besöken så att också restiden mellan företagen blir rimlig.

- Det har fungerat alldeles utmärkt, säger Kjell Fors.

Och fortsätter:

- Eftersom vi har samarbetat i så många år nu så har också NETcommunity en kunskap om vårt företag som gör att han kan svara på de frågor han får. Det är ju inget vi kan kräva, men det är en stor bonus.

Ett annat plus som Kjell ser är att han också får reda på varför folk inte vill ta emot honom.

- Lämnar jag en lista på 200 företag, kanske jag får komma till 50, men jag får också reda på varför de övriga 150 inte var intresserade och det är ovärderligt i säljarbetet.

Besöksbokningen i Linköping har varit så lyckosam att fler regioner nu beslutat sig för att prova på.


Staten äger

Samhall är helägt av svenska staten men drivs som ett självständigt aktiebolag som ska drivas med lönsamhet. Uppdraget är att utveckla personer med funktionsnedsättning genom arbete. Samhall är ledande på att bemanna jobb som kräver många och har cirka 20 000 anställda. Verksamheten är både miljö- och kvalitetscertifierad och när det gäller produktion arbetar man enligt lean-konceptet.

Läs mer på www.samhall.se


 

Behöver du noggrannare städning, smartare monteringar eller hjälp med äldreomsorg? Ja, då kan Sveriges tredje största företag hjälpa till.

 

 

 

 

 

 

 

TwitterFacebookDigg