2020-Dec-01

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Mjukvarubolaget PTC startar samarbete med SII-Lab

Skriv ut
affärr
För forskning kring nästa generations smarta fabriker med sociala, kollaborativa robotar, förstärkt verklighet och digitala tvillingar.

Det marknadsledande mjukvarubolaget PTC har startat ett samarbete tillsammans med test- och demonstrationsanläggning Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab) på Chalmers tekniska högskola. Tillsammans ska de hjälpa industrin att snabbare ta vara på befintliga möjligheter och utveckla nästa generations smarta fabriker, inom Industri 4.0.

Sedan mitten av 1980-talet har PTC gjort det möjligt för företag att ligga ett steg före i utvecklingen genom att kombinera sin strategiska vision med ledande, beprövad teknik. PTC-teknik hjälper företag att snabbt finna det värde som skapas vid konvergensen av de fysiska och digitala världarna genom IoT, förstärkt verklighet (AR), 3D-utskrift, digital tvilling och Industri 4.0. Med PTC kan globala tillverkare och ett ekosystem av partners och utvecklare utnyttja detta löfte om fysisk digital konvergens idag och snabbare driva framtidens innovation för att ge varaktiga konkurrensfördelar.

Nu startar PTC ett samarbete med Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab). SII-Lab är en test- och demonstrationsanläggning för nästa generations smarta fabriker. Här erbjuds snabba kommunikationssystem med 5G, öppen robotmiljö och montering med ”förstärkt verklighet” (AR). SII-Lab vill erbjuda en öppen miljö där både stora och små företag skall känna sig välkomna.

- På PTC vill vi vara öppna och lyhörda på våra kunders behov idag och i framtiden. Genom vårt samarbete med SII-Lab och deras forskare kommer vi nu kunna erbjuda våra kunder en möjlighet att vara en del av detta spännande forskningsområde och därigenom hjälpa dem att ligga i framkant inom Industri 4.0, säger Filip Stål, nordisk försäljningsdirektör på PTC. SII-Lab  är en miljö där vi vill att våra kunder skall finna inspiration kring vad som är möjligt idag och även få en inblick i vad som kommer att vara möjligt i morgon. Vi vill att SII-Lab skall vara ett naturligt forum där forskning och verklighet möts.

Till sin hjälp i forskningsarbetet använder sig SII-Lab sig utav PTCs gedigna kunskap och tekniska applikationer, som bl.a. ThingsWorx (IoT), Vuforia (AR), Creo (CAD) och Windchill (PLM). Tillsammans med PTC får labbet den digitala tråden, med mjukvara som fungerar och som pratar med varandra hela vägen, från ritning till färdig slutprodukt hos kund.

- Här har industrin möjlighet att testa nya tekniska lösningar som sedan kan implementeras i den verkliga produktionsmiljön. Bland annat forskas det på kollaborativa robotar och på interaktionen mellan människa och robot. Det är ju viktigt att robotarna anpassas efter människan, och inte tvärtom. Det blir också fokus på internlogistik, plockrobotar, virtuell träning för operatörer, med mera. Vi forskar också kring digitala tvillingar, både i visualiseringar av fabriker och genom olika simuleringar, säger Åsa Fast-Berglund som är ansvarig för Chalmers nya satsning på industriell digitalisering.

Testbädden fungerar både som en forskningsmiljö men kan även fungera som en praktisk testmiljö för företag som inte har egna testmiljöer eller s.k. pilotfabriker, företag kan hyra in sig i labbet och få tillgång till den senaste teknologin och experter inom områdena.

- Den kanske viktigaste aspekten i industriell beslutsfattning idag är att prioritera de digtala möjligheterna och dra nytta av dem i tre horizonter: Starta direkt, förbereda medarbetarnas kompetens för vad som skall komma och bevaka långsiktig innovationsutveckling så det passar in. Risker finns att man hamnar i kostsamma återvändsgränder då man försöker göra för mycket själv. Det finns idag möjligeter att skapa ett digitalt tempo som drar ifrån konkurrenterna likväl som en risk att inte hänga med tempot som andra sätter med disruptiva konsekvenser, tillägger Kent Eriksson, PTC Digital Transformation Group.

Ytterligare resurser

· Mer om SII-Lab

· Harvard Business Review: “Why Every Organization Needs an AR Strategy,” authored by PTC CEO Jim Heppelmann and Harvard Professor Michael Porter

Om PTC (NASDAQ: PTC)

PTC hjälper företag runt om i världen att uppfinna, utveckla, driva och betjäna saker i och för en smart, sammanhängande värld. År 1986 revolutionerade vi digital 3D-design, och 1998 var först på marknaden med internetbaserad produktlivscykelhantering. Idag möjliggör vår ledande industriella innovationsplattform och fältbevisade lösningar dig att låsa upp värdet vid konvergensen i de fysiska och digitala världarna. Med PTC kan tillverkare och ett ekosystem av partners och utvecklare dra nytta av Tings Internetlöfte och förstärka verklighetsteknologin idag och driva framtiden för innovation.

PTC.com

TwitterFacebookDigg