2020-Aug-11

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Bladfjädrar i raket för rymdforskning

Skriv ut
rymdforskning
I mars 2019 skjuts en sondraket upp i rymden för forskning på elektroners densitet och temperatur i lägre jonosfären.

I farkostens låssystem finns bladfjädrar från Lesjöfors.

I det europeiska forskningsprogrammet REXUS/BEXUS ges studenter möjlighet att skjuta upp rymdexperiment i en sondraket. Två raketer skjuts upp varje år, en svensk och en tysk raket. Den svenska raketen är avsedd för studenter i hela EU och Kanada. Studenterna får vägledning från experter inom området, så som European Space Agency (ESA), German Aerospace Center (DLR), Swedish Space Corporation (SSC), och ZARM (Center for Applied Space Technology and Microgravity).

Mätningar av elektroners densitet och temperatur

Det svenska PRIME-experimentet (Plasma Measurements wIth Micro Experiments) drivs av studenter på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH). Syftet är att göra plasmamätningar, vilket innebär att mäta elektronernas densitet och temperatur i den lägre jonosfären. Mätningar görs med hjälp av två miniatyrsonder, så kallade FFU:er (Free Falling Unit), som skjuts ut från raketen under uppfärd. FFU:erna är 30 mm i diameter och 250 mm långa. Raketen når cirka 85 kilometers höjd.

- Liknande mätningar har gjorts tidigare, men det här blir första gången med en mindre FFU. Vi har gjort en provuppskjutning med en prototyp av FFU:n i Nederländerna i samarbete med ett ingenjörsföretag där och vi tror på en framgångsrik mätning, säger Isabelle Gürsac, student på KTH.

Bladfjäder med viktig funktion

I rymdsonden finns ett utkastningssystem med en låsanordning. I låssystemet finns bladfjädrar från Lesjöfors, vilka har en väsentlig funktion för att kunna styra utskjutet av minisonderna.

- Vi är mycket tacksamma för våra sponsorpartners som gör det möjligt för oss att genomföra forskningsprojekt som detta. Vi är glada för den positiva responsen från Lesjöfors och det generösa bidraget av högkvalitativa bladfjädrar, säger Isabelle Gürsac.

Efter en förhoppningsvis lyckad mätning ska FFU:erna kunna hittas genom det inbyggda lokaliseringssystemet. Uppskjutningen kommer att ske i mars 2019 på Esrange i Kiruna.

Den som vill veta mer om PRIME kan följa färden fram till uppskjut på Facebook eller Instagram.

Lesjöfors är en ledande fjädertillverkare med internationellt välkända kunder. Produkterna efterfrågas på många marknader, i vitt skilda branscher. Sortimentet av fjädrar och stansade banddetaljer har en unik räckvidd, där ett av marknadens största utbud av standardfjädrar kombineras med högteknologiska, kundanpassade lösningar. Tillverkning och säljkontor finns i flera europeiska länder, Asien, USA och Mexiko.

TwitterFacebookDigg