2019-Jul-19

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Fasadrengöringssystem högt upp i det blå

Skriv ut
LeadenhallBuilding
Frekvensomriktare styr underhållssystem på skyskrapa i London.

Höga skyskrapor så som byggnaden på 122 Leadenhall Street i London kräver ett alldeles eget skräddarsytt fasadrengöringssystem. Utrustning och personal hissas upp och ner med ett hissystem som sitter monterat på byggnadens tak. För att garantera personalens säkerhet krävs driftsäkra och pålitliga drivlösningar.

Unika specialritade skyskrapor blir allt mer populära vilket skapar allt större utmaningar för tillverkare av system för fasadrengöring och underhåll. Nuförtiden kräver varje unik byggnad sin egen skräddarsydda fasadhiss anpassad efter just den byggnaden. Företaget Integral Cradles Ltd som tillverkar fasadrengöringssystem har precis avslutat ett projekt där de designat och installerat två fasadrengöringssystem på den ikoniska 52 våningar höga Leadenhall Building i London. Skyskrapan som även kallas ”The Cheesegrater” (rivjärnet) är 225 meter hög och har en 10-gradigt lutande fasad. De specialbyggda underhållssystemen består av portalkranar, plattformar och stödutrustning monterade på byggnadens tak. En teleskoparm kan skjutas ut 20 meter och på så vis komma åt alla fasadens delar. Maskineriet lyfter glaspaneler med en sammanlagd vikt på 1 000 kg och användes även för att lyfta ner byggkranarna vars komponenter vägde upp till 2 000 kg. Personsäkerhet och driftsäkerhet har varit högsta prioritet i projektet och man valde därför att använda vinkelkuggväxlade motorer och omriktare från serien NORDAC PRO från NORD DRIVESYSTEMS för att förflytta plattformarna längs med fasaden.

LeadenhallBuilding2

Bild : En NORD SK 9072.1 växelmotor driver teleskoparmen på fasadrengöringssystemet på Leadenhall Building i London.

Global projektutveckling med globala leverantörer

Integral Cradles valde att samarbeta med arkitekten och byggföretaget redan från början och ritade först rengöringssystemet virtuellt med hjälp av så kallad Building Information Modeling (BIM). På så sätt kunde alla parter se och utvärdera systemet samtidigt som skyskrapan byggdes och även små ändringar i fasaden kunde justeras i den virtuella modellen. Integral Cradles samarbetade även med den spanska leverantören Góndolas in Design, S.L. (GinD) som tillverkade och köpte in komponenter till projektet. GinD har länge varit kund hos NORD DRIVESYSTEMS och levererat fasadrengöringssystem till många stora byggnader världen över där man använt sig av drivsystem från NORD. Kvalitet, service och global support är viktiga faktorer i designprocessen för Integral Cradles och GinD. Därför var det av stort värde att NORDs tekniker i Tyskland fick tillgång till alla specifikationer och ritningar för att kunna utforma varje drivaxel exakt. NORDs lokala kontor i Storbritannien NORD Gear Ltd som är ett av NORDs 36 dotterbolag runt om i världen bistod med lokal support på plats.

System med integrerade hissdrivfunktioner

Varje fasadsystem består av fyra omriktardrivna axlar, en portalaxel som driver den motviktade kranen på en ett spårsystem över fasadens två halvor, en svängaxel som roterar kranen, en teleskopaxel som skjuter ut teleskoparmen och en vinsch med kabeln som drar upp plattformen längs fasaden. Axeln som positionerar armen drivs av ett hydrauliskt ställdon. Här krävs mjuk igångsättning och inbromsning så dessa funktioner styrs av NORDAC PRO skåpsmonterade frekvensomriktare. NORDs användarvänliga programvara NORD CON används för att snabbt och säkert ställa in parametrar för omriktarna. Utöver för mjuka starter och inbromsningar finns en omfattande lista med parametrar för hastigheter, bromsstyrning och säkerhet. Genom att använda NORDs tillval ParameterBox kan kunden enkelt justera olika parametrar på plats eller kopiera hela uppsättningar för att ställa in en ny omriktare. Med exakt vektorstyrning och hög överbelastningskapacitet erbjuder drivelektroniken säker styrning av växelmotorerna i applikationer med höga vridmoment. Kundens PLC kan användas för att synkronisera alla axlar med NORDAC PRO. Omriktarna är monterade i ett vädersäkrat kontrollskåp intill fasadsystemet. NORDAC PRO-produkterna kan konfigureras på flertalet olika nivåer och omriktarna kan hantera sofistikerade styrfunktioner baserade på vanlig integrerad PLC, POSICON positionsstyrning, safe stop (STO), omkodarfeedback, fältbusskommunikation och mycket mer.

Alla drivkomponenter tillverkas i egen fabrik

Växelmotorerna som styr fasadsystemen har även de tillverkats och monterats av NORD. De energieffektiva IE3-motorerna har effekt upp till 5,5 kW och en del har säkerhetsbromsar med manuell upplåsning. Alla vertikalt monterade motorer har ett regnskydd ovanpå fläkthuven för att förhindra att skräp och vatten kommer in på baksidan av motorn där broms och fläkt sitter. Alla motordrivna axlar har NORD´s Unicase högeffektiva vinkelkuggväxlar med helgjutet växelhus av järn som tål mycket höga belastningar. Eftersom alla lager och tätningar sitter inkapslade i det helgjutna huset slipper man oroa sig för att bultar ska lossna eller springor ska uppstå som skulle kunna försvaga huset eller läcka olja. Större lagertappar och kuggar ger mer drivkraft, längre livstid och pålitlighet än andra produkter på marknaden.

LeadenhallBuilding4

Bild: De två fasadrengöringssystemen på Leadenhall Building med drivsystem från NORD DRIVESYSTEMS 225 meter ovanför marken.

Framtiden har goda utsikter

Sen fasadsystemen togs i bruk har NORD DRIVESYSTEMS utfört utbildning på plats inom användning, skötsel och underhåll av omriktarna, 225 upp i luften med fantastisk utsikt över London. Redan nu ser NORD fram emot fler givande samarbeten med Integral Cradles och GinD. Just nu byggs till exempel »Skalpellen» på 52 Lime Street i London där Integral Cradles kommer att installera två avancerade fasadrengöringssystem.

Om NORD
NORD DRIVESYSTEMS har designat och tillverkat drivteknik i över 50 år. Företaget har mer än tre tusen anställda och är en av världens främsta leverantörer av storskaliga helhetslösningar för drivsystem. NORD har ett stort produktutbud som innehåller både standardenheter och skräddarsydda lösningar för krävande miljöer, så som till exempel energieffektiva och explosionssäkra system. Företaget startades 1965 och finns idag i 35 länder och uppnådde en omsättning på 560 miljoner Euro 2016. NORD har ett etablerat och utbrett nätverk för försäljning och service med dotterbolag och återförsäljare i 89 länder vilket ger korta leveranstider och möjliggör kundnära tjänster där det behövs. Deras stora utbud av växellådor omfattar moment från 10 Nm till över 250 kNm. Företaget levererar även motorer med effekter från 0,12 kW till 1000 kW och frekvensomriktare upp till 160 kW i standardmodeller för skåp samt specialdesignade modeller för helintegrerade drivenheter och decentraliserad automatisering.

TwitterFacebookDigg