2019-Sep-16

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Elbphilharmonie Hamburg invigs i vinter

Skriv ut
operahus
Den 11-12 januari 2017 invigs Elbphilharmonie Hamburg, ett nytt operahus i världsklass och ett av de största kulturbyggnadsprojekten i Europa i modern tid.

Nu släpps det efterlängtade premiärprogrammet som redan i november 2016, två månader innan invigningen, smygstartar med höjdpunkter inom såväl klassisk som elektronisk musik och spektakulära gäster som Chicago Symphony Orchestra och Brian Eno.

– Elbphiharmonie kommer att lyfta Hamburgs mångsidiga kulturliv och rika musiktradition. Det nya konserthuset är byggt i hjärtat av Hamburg, precis vid hamnen, och är vackert och rått på samma gång. Rent artistiskt är innehållet både ambitiöst och provokativt - välkända artister garanterar den musikaliska kvaliteten och öppenheten för nya samarbeten säkerställer mångfalden, säger Olaf Scholz, Hamburgs borgmästare i ett pressmeddelande.

Panoramavy, hotell och bostäder
Elbphilharmonie är ritad av arkitektbyrån Herzog & de Meuron, som bland annat ligger bakom skyskrapan Gasklockan i Stockholm, och akustiken i Grand Hall är designad av toppakustikern Yasuhisa Toyota. Redan i november 2016, två månader innan invigningen, öppnar Elbphilharmonie Plaza där även den utan konsertbiljett kan avnjuta en vacker panoramavy över Hamburg, restauranger och underhållning. I den grandiosa byggnaden finns också ett hotell och ett lägenhetskomplex.

Ett premiärprogram bortom den klassiska musiken
Elbphilharmonie riktar sig till en bred grupp musikälskare och programmet är noggrant framtaget för att nå de traditionella konnässörerna av klassisk musik, såväl som den moderna målgruppen inom till exempel elektroniskt och pop. Christoph Lieben-Seutter, generaldirektör, är stolt över invigningssäsongens program.

– Vi kommer inte bara gästas av 15 internationella och välkända orkestrar utan också av några av världens mest välkända sångare och pianister. Säsongens första höjdpunkt kommer att bli invigningsfestivalen den 11-29 januari, då vi bland andra kommer få spektakulära gäster som the Chicago Symphony Orchestra.

(byggnyheter.se)

TwitterFacebookDigg