2020-Nov-27

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

The Mile skulle bli världens högsta byggnad

Skriv ut
Mile1
Lämpligt namngiven efter den engelska milen skulle The Mile bli 1 609 meter högt, precis en engelsk mil.

Om Carlo Rattis påannonnserade observationstorn blir verklighet (med betoning på “om”) kommer det att vara en syn för gudarna, och då pratar vi inte bara om utsikten. Den föreslagna byggnaden är en engelsk mil hög, 1,6 kilometer, vilket inte bara skulle göra den till världens högsta observationstorn utan också till världens högsta byggnad, med god marginal.

Mile3

Utsikten från The Mile skulle bli som ingen annan

Lämpligt namngiven efter den engelska milen skulle The Mile bli 1 609 meter högt, precis en engelsk mil. För att sätta det i perspektiv kan höjden jämföras med världens just nu högts bygg-nad, Burj Khalifa i Dubai, som med sina 830 meter bara är hälften så högt. Jeddah Tower, som just nu byggs i Jeddah i Saudiariabien och som förväntas vara färdigt 2018, kommer bara bli 1 000 meter. När Jeddah Tower är byggt kommer det att vara världens första kilometerhöga byggnad, men är alltså inte i närheten av The Mile om det skulle bli verklighet.
Med tanke på detta är det därför rimligt att se på The Mile med en mån av skepticism. Även om det på pappret är ett legitimt förslag så finns det mycket som kan få ett ambitiöst projekt av den här storleken att tappa styrfart, och i slutändan finns det en stor risk att man har drar ner på anta-let våningar. Men Carlo Ratti Associati försäkrar att detta är ett projekt som går att genomföra.

– The Mile är ett verkligt projekt, med en klient, även om det bara är i första fasen än så länge, säger Carlo Ratti Associati till Gizmag.

The Mile är utvecklat i ett partnerskap mellan den tyska ingenjörsfirman Schlaich Bergermann und Partner och den brittiska digitala designstudion Atmos och kommer vara en vertikal park och observationsdäck, tillgänglig för allmänheten. Besökarna kommer att nå toppen av byggna-den i ”skulpturala kapslar” som kretsar kring tornet. När besökarna väl har nått toppen kommer det finnas ett utsiktsdäck, en gångbana och en restaurang.

Mile4

I kapslarna kommer det finnas möjlighet att hålla möten, middagar och konserter. Det sägs till och med att det kommer finnas pooler i vissa av dem. Besökarna kommer att kunna interagera digitalt med den omgivande utsikten via realityskärmar och olika sätt att uppleva panoramat på.
Vid 20 meters bredd kommer tornet ha en höjd-till-breddförhållande på cirka 80:1, vilket är be-tydligt större än den hos British Airways i360 i Brighton, Storbritannien, som för närvarande anses vara världens slankaste torn. En teknisk undersökning sägs ha utförts för att utveckla sätt för att uppnå detta. Byggnadens konstruktion ska säkras med ett nät av förspända kablar.

Mile2

– Det strukturella konceptet för The Mile är tekniskt möjligt på grund av dess åtföljande och okompromissade lättviktiga struktur. Den arkitektoniska formen och den rumsliga jämviktens krafter blir en och samma sak, säger Boris Reycher, teamledaren Schlaich Bergermann und Part-ner som är en del av partnerskapet kring projektet.

Dessutom är det tänkt att tornet kommer att täckas av växter och grönska från botten till toppen, vilket ger en livsmiljö för djur. Carlo Ratti liknar det planerade resultatet med att New Yorks Central Park var rullad runt tornet.
Vem kunden som projektet utvecklas för är, vilken den planerade platsen är och konstruktionen hålls än så länge hemlig. När mer information om projektet presenteras kommer det gå att av-göra om det är genomförbart.

– Projektet har utvecklats som ett koncept för en kund. Konceptet innehåller inte bara designen, utan också avancerade förstudier ur ekonomisk och teknisk synvinkel. Vi för nu en dialog kring en serie av ytterligare frågor för att definiera en idealisk tidsplan för förverkligandet. Vi hoppas att vi kan avslöja alla de operativa detaljerna under de kommande månaderna, säger Carlo Ratti Associati.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg