2020-Dec-06

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Smarta fönster släpper in ljus samtidigt som de skyddar mot insyn

Skriv ut
smarta  fönster
Billiga varianter av smarta fönster kan snart finnas på marknaden. Ett utvecklingsteam ger oss en hint om hur morgondagens fönster kan se ut.

Smarta fönster, med glaspaneler som släpper in ljus i våra hem och kontor samtidigt som de går att ställa in och ändra efter behov, har de senaste åren ansetts vara ett stort utvecklingsom-råde. Om mängden ljus som strömmar in genom ett fönster kan kontrolleras under dagen kan man till exempel minska användandet av energislukande klimatanläggningar. Det här behovet har resulterat i ett antal exempel på smarta husfasader som kontrollerar inomhustemperaturen, och några som till och med kan återvinna solenergin för att sedan användas till belysning och ventilation. Men en ny inställningsbar glastoningsteknik sägs klara av sådant som tidigare varianter av smart glass inte har klarat av, genom att göra det möjligt för användaren att kon-trollera ljusstyrka, färgmättnad och opacitet.smarta  fönster video

Forskare från University of Cincinnati (UC) anslöt sig till utvecklare från Hewlett Packard, Merck och National Taiwan University för att ta fram toningsbara fönster.

Videon visar hur teknologin bakom smarta fönster fungerar >>

Arbetsgruppen tog sig an uppgiften genom att anpassa den teknik som tidigare använts i elektroniska displayer, för att täcka en hel glaspanel utan att bli avskräckande dyr.

Efter tre års hårt arbete kunde teamet till sist presentera en design som de menar är enkel och billig att producera. Två glassubstrat omger ett lager av polymer, en uppsättning elektroder, och minikopior av polymerstycken. Resultatet är ett hölje, som liknar en honungskaka i sin uppbyggnad, som kan integreras i nya fönster eller rullas utanpå befintliga fönster.

– Enkelt beskrivet har en färg en laddning, förklarar UC:s Sayantika Mukherjee som leder arbetet. En annan färg har en annan laddning och genom att lägga på spänning kan vi stöta bort eller attrahera färgerna i olika positioner. Grundteknologin är inte så annorlunda från den vår grupp tidigare har presenterat i samband med arbetet med elektroniska displayer.

Föreställ dig att du kunde tona ditt fönster för att undvika insyn då du vill vara i fred, precis som du skulle använda en rullgardin, utan att stänga ute ljuset. Eller ställa in fönstret så att det ger ett varmt ljus i din kalla, kala källare precis som du skulle använda en av Philips Hue-lampor. Utvecklarna menar att toningsbara fönster kan göra det möjligt. De rapporterar att när fönstret ändras till en mjölkig karaktär, för att man inte ska kunna se igenom det, så släpper de ändå in 90 procent av det naturliga ljuset.

Dessutom menar teamet att systemet kan användas till ytterligare konfigurationer. Det skulle till exempel kunna kontrollera både synligt ljus och infraröd värme samtidigt. En sådan funkt-ion skulle vara användbar under sommarmånaderna då man vill hålla huset svalt och nedkylt, eller under vintern för att bevara värmen från soljuset och hålla huset varmt.

Utvecklarna hoppas att deras lösning innebär att billiga fönstertoningar kommer att ersätta konventionella rullgardiner och jalusier.

smarta  fönster2

Bild: Ett utvecklingsteam menar att de hittat en teknik för smarta fönster som kan skapa insynsskydd samtidigt som det naturliga ljusets släpps in.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg