2020-Dec-06

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Nya lösningar för 3D-printing i cement

Skriv ut
byggelement
3D-printade byggelement är tekniken som kan komma att revolutionera byggindustrin.

Under 2016 släpper CyBe Construction både en 3D-skrivare och cementblandning på den europeiska marknaden.

Att 3D-printa i cement är inget nytt fenomen, men under 2016 beräknas användningen av tekniken att öka. Tekniken är framförallt anpassad för att användas inom byggindustrin, där den erbjuder mer tidseffektiva sätt att skapa byggnadselement samtidigt som den är ett miljövänligare alternativ till den cement som används hittills. Den ökande användningen kommer främst bero på att det kommer ut nya verktyg på marknaden. CyBe Construction är ett holländskt företag som har som mål att förändra byggindustrin med sina 3D-printlösningar. I år släpper de både sin cementblandning anpassad för 3D-printing och en maskin som skriver ut cementdelar i 3D.byggelement video

Företaget arbetar just nu på att få sin 3D-skrivare, ProTo 3DP Concrete 3D, EU-certifierad. Det är det sista stora steget innan de kan lansera skrivaren på den europeiska marknaden. Utan ett certifikat kommer det inte vara tillåtet att använda den på byggarbetsplatser i Europa.

ProTo 3DP har en tre meter lång robotarm som gör det möjligt att skapa relativt stora cementelement. Användaren kan välja mellan ett par olika inställningar. Antingen så kan föremålet printas snabbt, vilket ger slutprodukten den grovhuggna finish som är typisk för de metoder som idag finns när det gäller 3D-printing i cement. Men ProTo 3DP gör det även möjligt att skapa föremål med slätare finish.

Maskinen kan printa 30 mm tjocka lager, den klarar av att producera mellan 10 och 40 mm per sekund, beroende på skrivarhuvudets storlek. När den går för full fart kan ProTo 3DP skapa objekt som är över två meter höga på ungefär 20 minuter.

I samband med att 3D-skrivaren kommer ut på marknaden släpper företaget även sin egen cementblandning som är anpassad för 3D-printing. Arbetet med cementblandningen har gått hand i hand med utveckligen av ProTo 3DP för att skapa förutsättningar för skrivaren att nå upp till sin potential. CyBes cementblandning är snabbtorkande och kan användas för att ta fram bärande byggelement som torkar på inom en timma. Det gör det möjligt att skriva ut föremål, både i fritt format eller med hjälp av parametrisk design, utan att använda ramar eller andra supportkonstruktioner. Efter ett dygn är cementen helt härdad och vattentät.

Den här tekniken är inte bara ett snabbare alternativ till det traditionella sättet att arbeta med cement, den är miljövänligare också. CyBes cement är både återvinningsbar och producerar mindre koldioxid när den används i 3D-print än på det traditionella sättet.

byggelement2

CyBe Constructions 3D-skrivare gör det möjligt att skapa över två meter höga cementkonstruktioner utan supportkonstruktioner.

Andrea Zackrisson
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg