2020-Dec-01

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

8 fordon som ger dig en glimt av framtiden

Skriv ut

8fordon

På vilka sätt kan vi tänkas ta oss fram på i framtiden? Gizmag.com har listat åtta fordon som kan komma att spela en viktig roll för människans möjlighet att transporterar sig.

Under de senaste tolv månaderna har det tagits fram prototyper på nyskapande transportmedel. Miniatyriseringen av elektronik och framsteg inom materialteknik tillsammans med efterfrågan på miljövänliga fordon har skapat bra förutsättningar för att utveckla och ta fram innovativa transportmedel. Bland nyutvecklade scootrar, motorcyklar du kan köra på vattnet, flygande cyklar och jetpacks är inte alla uppfinningar lika praktiska som andra, men de ger oss en glimt av hur vi kan komma att förflytta oss i framtiden.

WalkCar – elektrisk rullande platta
WalkCarWalkCar är kanske inte det mest användbara transportmedlet som går att föreställa sig, men visar på vilka möjligheter vi redan idag har när det gäller smidiga och miljövänliga fordon. WalkCar är en aluminiumplatta lika stor som en laptop, designad för att den ska vara enkel att ha med sig i väskan för att kunna användas när benen behöver en paus. På plana underlag klarar WalkCar att komma upp i 10 km i timmen, vilket inte är mycket snabbare än vanlig gångfart, men med häftig design och inbyggt uppladdningsbart batteri är det en kul gadget.

 Stary - världens lättaste eldrivna skateboard
StaryEldrivna skateboards slog igenom stort under 2015. Tillverkare har lagt stort fokus på olika egenskaper, som vad som ska driva den eller vilken slags terräng den ska klara av, men en av de viktigaste aspekterna med en skateboard är trots allt vikten. En elskateboard som väger lika mycket som en vanlig skateboard finns ännu inte, men Stary är det närmaste som går att komma just nu. Stary väger endast 3,9 kg, kan åka 16 km på varje laddning och kan komma upp i hastigheter kring 30 km i timmen.

GogoroSmartscooterGogoro Smartscooter – den urbana scootern
Företaget Gogoro har tagit fram en smartscooter som har en rad attraktiva funktioner. Bland annat går det att via en app justera gasreglaget och den regenerativa bromsningen. Smartscooter är framtagen för att användas i urbana miljöer. Den går inte att ladda via ett vanligt eluttag, utan tanken är att det i staden ska finnas batteristationer där föraren byter ut batteriet vid behov. Smartscooter har med framgång testats i Taiwan och förväntas snart finnas i europeiska städer.

INUscooterINU scooter – den hopfällbara scootern
Även tillverkarna bakom INU scooter har valt att lägga vissa funktioner i en app. Den här elscootern kan på 4,5 sekunder automatiskt fällas ihop från normalstor scooter till att bli i storlek av en golfväska. Detta är inte den enda hopfällbara scootern på marknaden, men med snygg, lättanvänd design och hastighet på 25 km i timmen är den en av de mest attraktiva alternativen.

KlepperBackyakKlepper Backyak – äventyr i en ryggsäck
Om du gillar friluftsliv är den mångsidiga Klepper Backyak något att kolla in. Produkten är designad för att bäras över ena axeln och kan konverteras till kajak, segelbåt, snösläde, eller flytande soldäck för att passa alla sorters utflykter.

Biski – motorcykeln som kan köra på vatten
BiskiBiski är en kombination av en 55 hästkrafter stark motorcykel och en liten jet ski. Motorcykeln kan nå en hastighet på 129 km i timmen på land, och på fem sekunder kan den slå om till jet ski för att köra över vattnet i 60 km i timmen.

JB-9 – kraftfull jetpack
JB9En fungerande jetpack skulle finnas på marknaden imorgon om bara uppfinnaren tillät det. Upphovsmannen David Mayman åkte runt Frihetsgudinnan i New York med sin jetpack och fick ett erbjudande om ett mångmiljonskontrakt, men kände ett ansvar gentemot potentiella kunder och har låtit bli att ta den till produktion. I det skede jetpacken är i nu kan den komma upp i 200 km i timmen och klarar av att komma upp till 1,5 meters höjd. Förutom dess kraft är det inte en särskilt miljövänliga produkt. Den kräver 3,8 liter bränsle per minut och kan användas i 10 minuter.

Flike tricopter – den flygande cykeln
Flike tricopterÄven om en flygande cykel är långt ifrån färdig för försäljning så är tillverkarna på god väg. Under en testflygning i maj förra året visade cykeln att den klarar av att sväva i 20 minuter och att kryssa i nästan 40 minuter. Dessutom klarade den att manövrera och kompensera för vinden.

Andrea Zackrisson

TwitterFacebookDigg