2020-Oct-25

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Tror bilindustrin på elbilar?

bil
Jag är precis hemkommen från mitt första besök på en av världens största bilmässor. IAA i Frankfurt drar närmare en miljon besökare och arrangeras vartannat år.

Här slåss stora och små bilmärken om att visa upp sina senaste fordon och besökarna får en inblick i vart framtidens fordon är på väg. Men innan jag besökte motormässan fick jag, och resten av gruppen, möjligheten att besöka Opels fabrik strax utanför Frankfurt. Här möttes vi av Ulrich Schulz, Opels chef för EU-frågor, offentlig politik och statliga relation.

För mig var målet med resan att få se vilka laddbara fordon som är på gång på marknaden och kanske få en inblick i vad man kan förvänta sig i framtiden inom fordons- och batteribranschen. Mötet med Opel blev dock en stor besvikelse. Som vi alla vet så tillverkade Opel och GM tillsammans laddhybriden Volt/Ampera. Ur min synpunkt en av de bästa laddhybrider som tillverkats med tanke på dess relativt stora batteri. Tyvärr lades produktionen ner efter något år. Jag frågade Ulrich varför och han svarade med att konsumenterna inte efterfrågar denna typ av bil. Konsumenterna vill ha en billig bil som de kommer långt med, och en laddhybrid eller en elbil uppfyller inte dessa krav. Sedan kom påståendet som skapade disco i min hjärna. ”Ingen biltillverkare, inte ens Toyota med sin Prius PHEV, tjänar pengar på att göra laddbara fordon. Och så kommer det fortsätta att vara många år framåt”. Jag frågade vad han tyckte om Tesla och han sa att inte heller de tjänar pengar på att göra elbilar. Ulrich menade på att tekniken fanns där, men så länge inte politiker lägger fram vettiga subventioner för att elfordonen ska bli billigare kommer inte konsumenterna att köpa fordonen. Efter mötet fick jag dock ändå veta att Opel om några månader kommer att släppa en ren elbil, i samarbete med GM. Den kommer att gå långt många fler mil än dagens elbilar, och den kommer vara väsentligt mycket billigare. Jag kom att tänka på Chevrolet Bolt, men Ulrich sa att det inte är samma bil, men påminner om varandra.

Ulrich ord satte tankar i mitt huvud. Jag började fundera på min framtid inom elfordonsbranschen. Kan det vara som Ulrich säger, att elfordonen inte har någon framtid? Ska jag börja se mig om efter jobb i andra branscher? Hade jag inte blivit civilingenjör skulle jag nog blivit polis...

Jag bestämde mig för att ta reda på mer.

Hade jag besökt mässan för 10 år sen vet jag precis vilka montrar jag skulle stannat vid och fotat mest. Här kryllade det av häftiga sportbilar med stora bullrande motorer. Men jag hade siktet inställt på annat, och glädjande nog var det mycket folk som tittade och kände på de elfordon som fanns utställda! Här fann jag också svar på min fråga. För flera av de absolut häftigaste konceptbilarna var rena elfordon! Det måste ju betyda att framtiden är elektriskt, och att jag får jobba kvar inom branschen! Det intressanta är också att det fanns en hel salong tillägnad New mobility world, där många av utställarna fokuserade på e-mobility. Låt oss ta en titt på några av de spännande elbilar som visades upp på mässan:

Porsche Mission E:

Den så kallade Tesladödaren från Porsche som kommer inspirera Porsches bilmodeller under 2018. Batteriet på 90kWh ger en räckvidd på över 50 mil. Motorn är på hela 440 kW (660 Hk). Fyradörrars sedan med så kallade självmordsdörrar, flickfångardörrar, kidnappardörrar eller vad du vill kalla det. Fyrhjulsdrift och fyrhjulsstyrd. 0-100km/h på 3,5 sekunder och laddning upp till 80 % på 15 minuter.

Audi e-tron quattro:

Audis så kallade Tesladödare. En SUV med ett 95 kWh stort batteri ger räckvidd på över 50 mil. Förväntas släppas på marknaden om tre år. Solceller på taket, men med okänd funktion. Troligen för att förkylning av kupén i parkerat tillstånd. Fyrhjulsdrift och tre elmotor driver bilen.

Peugeot Fractal:

En roadster där designerna har fått gå bananas. 80 % av bilen är utskriven i 3D-skrivare. Två elmotorer som levererar 102 hästkrafter var och den låga vikten på under 1 ton gör att bilen accelererar 0-100km/h på 6,8 sekunder. Batteriet är på 30kWh och räcker till 45 mils körning.

Thunder Power Sedan:

Den okända bilen från Taiwan som drog många blickar till sig. 125kWh batteri och en total vikt under 2 ton. Accelererar 0-100km/h på 6 sekunder blankt. Räckvidden är på hela 650 km!

Nissan Leaf:

Uppgraderad version av världens mest sålda elbil. Större batteri ska ge 250km räckvidd enligt NEDC körcykeln. Annars oförändrad. Det nya batteriet på 30 kWh kommer i ett senare skede också att användas i Evalia/e-NV200. Priset för Leaf ökar med 19 000 kronor.

Vad gäller andra bilmärken så fanns det ingenting nytt på elbilsfronten utställt. Tesla hade inte sin Model X på plats och Ford hade inte ens sin Ford Focus electric. Däremot visade både Citroen och Renault stolt upp sitt bidrag till Formula E-tävlingarna.

Både Porschen och Audin sägs matcha priset på Teslas Model S. Alltså siktar bolagen på att nå de konsumenter som vill ha en premiumbil. Och vad gäller Peugeot Fractal så kommer den troligen aldrig nå marknaden. Vill man istället byta till eldrift inom en snar framtid är en hel del pluginhybrider med överkomligt pris på väg in på marknaden. Dessa kommer jag skriva om i morgondagens blogginlägg!

Skrivet av: Mazdak Haghanipour, Projektledare Power Circle.

TwitterFacebookDigg