2020-Sep-18

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Grabowski kollar nya SolidWorks-appen, OnShape

Skriv ut

OnShape1

Det har kommit ett nytt CAD-program som heter OnShape. OnShape = Solidworks + Google Dokument

Med programmet går det exempelvis att kombinera funktioner i Google Docs och SolidWorks. Programmet hämtas ur molnet och journalisten Grabowski är tveksam till om det kommer att fungera. Här får han svar av Onshapes CEO Jon Hirschtick och Joe Dunne. Dunne är tekniker med ansvar för marketing.

OnShape har flera anställda som kommit dit från SolidWorks - och Grabowski fick en tidig intervju med Dunne och Hirschtick eftersom han hade bra och tydliga frågor om molnet. Men Grabowski poängterar att det egentligen är lämpligt för alla att vara intresserade och ställa bra frågor.  

Dunne jobbade med Mechanical Conceptual på SolidWorks när han slutade där och började på OnShape. De som leder OnShape var chefer också på SolidWorks 1994. OnShape har idag omkring 50 anställda.

OnShape är baserad på sådant som olika tillägg till grundformen som utdragna partier och på historik. Det går att skissa hårda delar och det finns direkt redigering och modellering. Dunne tycker att det är lämpligt att börja med att skissa och därefter jobba med att höja upp vissa sektioner. Att det är en ”feature-based modeller” är för att det är så många designers som är vana att jobba på det viset. Program som SolidWorks, Creo, Solid Edge och Inventor är egentligen likadana.

OnShape2

OnShape användargränssnitt:

  • Överst till vänster: Samarbete / gränssnitt
  • Höger: OnShape körs på en iPhone
  • Botten: flikar som segregerar församlingar, delar och andra filer

Som med Google Docs och Sheets ligger alla filerna på webben och användaren måste ha tillstånd att logga in där för att jobba med en skiss.

”I think we have a stronger concept of what we are doing than many other recent startups in the space.” “Our target market is the same user as in 1995, professional mechanical designers.” Han menar att de inte vill lära sig något helt nytt. De vill fortsätta utveckla med funktioner som de är vana vid. De använder termer som delar, sammanfogningar och design.

Det mest ”dramatiska” med Onshape är kanske priset. Användaren behöver inte betala något alls och får tillgång till hela paketet. Det finns bara en hake: användaren måste lägga upp filer så att vem som helst kan se dem. De kan inte ändra i någons design men de kan göra kopior och göra ändringar som är egna utvecklingar i egna filer.

Onshape kommer att sälja något också. De öppnar för så kallade privata konton där den som vill kan betala och spara sitt arbete. Det kommer att kosta 100 US-dollar.

Dunne hoppas att Onshape ska bli lika vanligt bland utvecklare som det är idag att använda program från Acrobat och att göra PDF.

Systemet innebär att användaren sparar design i ett container file-format. Det kan röra sig om DOCX och CUIX. Det går att spara också PDF-filer, videor och kalkylblad. Onshape kan även ta installationsfiler som DMG och APK (som används på Mac och Android).

Användaren kan vara säker på att det är rätt version på skärmen. Programmet tar hänsyn till allt i varje dokument och alla användare hämtar dokumenten på samma plats i molnet. Det går att sortera materialet under olika flikar.

ralf.grabowski.200px

Ralph Grabowski

Enligt ett avtal sprider NetCommunity valda delar ur Ralphs nyhetsbrev på svenska.
Fritt översatt av CADtorget i enlighet med ett avtal mellan CADtorget och Mr Grabowski.

TwitterFacebookDigg