2020-Sep-18

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

PTC PLM Cloud

Skriv ut
PTC PLM Cloud
PTC fortsätter utveckla i molnet och integrerar multi-CAD med PLM.

Intresset för molntjänster ökar enligt PTCs Tom Shoemaker -vp för PLM marketing - och Chris Bergquist som är ansvarig för PLM-lösningar. Creo kan komma att erbjudas i molnet senare, tror de. De vill understryka att PTCs PLM kan användas till CAD som utvecklats med olika CAD-mjukvaror. Samtidigt säljer PLM i molnet bra till Creo-användare som saknat PLM. Så här säger Shoemaker om hur molntjänsten kom till:

”PTC PLM Cloud är helt nytt och samtidigt lite gammalt. PTC kom med sin första PLM-mjukvara som var bara att ladda ner – ”on-demand” – för 12-13 år sen. Produkten hette Windchill On-Demand. Ungefär 100 kunder använde den och det såg inte ut att kunna bli fler just då med dåvarande marknadsinsats. 2008 sålde PTC den produkten till NetIdeas som är PTCs val när det gäller lösning för lagring. Men 2013 köpte PTC NetIdeas och började blåsa liv i Windchill On-Demand. Och idag är den mjukvaran själva plattformen för PTC PLM i molnet.” Det säker Shoemaker.

Som Shoemaker sa är alltså PLM Cloud baserad på PLM-mjukvaran Windchill från PTC som idag har 1,5 miljoner användare.

”Vi har helt och hållet godtagit ett förhållningssätt där vi använder SaaS – Software as a service – som modell.” Det säger Bergquist. I ett paket får användaren med all hårdvara, mjukvara, lagring, installation och uppgraderingar.”

”Vi är unika med våra Active User Licenses”, fortsatte han. Kunden anger hur många personer som ska använda produkten, exempelvis fem, och betalar för dem varje månad. Det går att lägga till fler användare om det finns behov –många jobbar i cykler. Kunden betalar bara för det som används.

Det finns tre paket; standard, premium och enterprise. Den som vill ha en egen anpassning behöver premium eller enterprise.

”Det är inte fråga om enkla paket. Användaren börjar med det mest grundläggande – exempelvis dokument. Det går att få med hantering av ackreditering och andra sysslor. Man kan ta en syssla i taget och ta med den i PLM-systemet.” Det säger Bergquist. PLM Cloud innehållet också det mest från produkten PDM Link och ProjectLink som är till för samarbete på nätet.

Frågestund:

Grabowski: Hur skiljer sig PLM Cloud från annan webbaserad PLM. Hur skiljer den sig från Autodesks PLM 360 exempelvis?

Bergquist: De är på många sätt lika men en avgörande skillnad är att vi ger stöd åt många CAD-program med integrering till Creo, AutoCAD, SolidWorks och Inventor utan extra kostnad. Det ingår också i tillägg en teknik som heter Unite och följer med Creo – och som fungerar med flera olika CAD-program. Jag vill poängtera att det inte kostar extra att integrera med andra CAD-program.

Shoemaker: Det är annorlunda för det är Windchill. Det var det första programmet som gjordes för Internet och för ”hosting”. Autdesk var under lång tid ointresserade av PLM och ville inte ha sådana affärer. Windchill har 1,5 miljoner användare. Dessutom är vår betalningsmodell unik. PTC fokuserar på tid och Autodesk på användare. Autodesk har en teknik som heter Vault och som gör att användaren måste ha en egen server i sina lokaler. Den som använder Vault betalar Autodesk för installation och styrning.

Grabowski: Är det någon skillnad på vanliga Windchill och molnlösningen – hur ska de utvecklas?

Bergquist: PTC erbjuder molnlösningen på Windchill. Men det här är starten på något som inte är begränsat till PLM.

Grabowski: Vad - betyder det att vi kan vänta oss att få se Creo i molnet?

Bergquist: Vi kan vänta oss att se appar från skrivbordsdatorn erbjudas i molnet i framtiden men vi kan inte lämna något definitivt besked idag. Creo kan erbjudas idag som en virtuell utgåva. Men Creo och Windchill finns inte som ett paket i molnet.

Grabowski: Jag ser att PLM Cloud fungerar med Creo, AutoCAD, SolidWorks och Inventor. Hur är det med MCAD-mjukvaror från andra konkurrenter som Siemens PLM Software och Dassault Systèmes?

Shoemaker: Det återstår en del att göra för att integrera med program från särskilt Dassault Systèmes. Det är särskilt avgörande att licensen – alltså betalningen – fungerar. Det är billigt att använda PLM i molnet. Vi kan erbjuda NX men det programmet är inte med nu eftersom det är ovanligt att de kunder vi vänder oss till med molnerbjudandet – alltså främst medelstora företag – använder en så pass avancerad produkt som NX.

Grabowski: Vad kostar PLM i molnet?

Shoemaker: Kunderna får en räkning varje månad – utan startavgift. Då ingår allt som 25 till 50 GB för lagring per användare. Vi kan inte ge någon exakt prisuppgift men vi ligger ungefär på samma nivå som andra företag med PLM i molnet. (Grabowskis kommentar till läsaren: I det sammanhanget kan det vara intressant att känna till att Autodesk 360 Cloud kostar mellan 75 och 150 US-dollar per användare och månad.)

Bergquist: Eftersom det finns tre paket att välja bland så kan alla kunder få ett pris som passar. Det gäller allt från en liten användare som bara behöver grundläggande PLM. Och riktigt stora kunder kan få en produkt till ett pris som passar dem. I tillägg finns tre klassificeringar avseende användare: författare (med tillgång till alla funktioner), användare kallade”contributors” (som kan delta i arbetsflöden och lägg till information, exempelvis redigera Office-dokument) och läsare som kan öppna och skriva ut dokument för att ta del av innehåll – view-print.

Grabowski: Är molnlösningen bra för PTCs återförsäljare?

Bergquist: Vi tror att PLM inte riktigt håller ännu för att säljas som enskild produkt. Återförsäljarna har kunskap att anpassa PLM så att användaren får en vinst på hög nivå – och som passar varje enskild kund. I det sammanhanget – för att arbetsinsatsen blir stor – har återförsäljarna god marginal.

Grabowski: Kan nuvarande PLM-användare byta till molnet?

Bergquist: Absolut. Användarna kan använda molnet. När mjukvaror samspelar på ett komplext sätt som med ERP – alltså affärssystem, CRM– kundregister, dokumentstyrning, samarbeten och e-post – vill allt fler användare ha hjälp av mjukvarutekniker. De lägger gärna ut skötsel till särskilda experter.

Nuvarande kunder får ingen rekommendation av oss om att byta från att använda egna servrar på firman till molnet – men möjligheten finns. Vi ber inte användare av PLM att byta till molnet och SaaS. Men användare kan om de vill be att få lägga data i molnet och det kan ingå på deras nuvarande licens. Lagring av PLM är inte samma sak som SaaS för mjukvara och uppdateringar ingår inte – allt tillkommer.

Grabowski: Vilka har börjat använda PLM i molnet; kunder och PTC-anställda?

Bergquist: Vi har egna experter som ser till att det går bra att komma igång?

Grabowski: Är er produkt bättre än konkurrenternas eller är det bara tidigare kunder som provat?

Bergquist: Användare som har flera CAD-program igång –alltså jobbar i så kallad multi-CAD-miljö – kan kanske byta PLM-mjukvara. Men hittills har flest användare kommit ur en kategori som är användare av Creo som är helt nya på att använda PLM.

Grabowski: Hur är säkerheten i molnet?

Bergquist: Det är många som undrar om säkerheten. Vi har inget eget moln utan har ingått partnerskap med två leverantörer: Amazon och SunGard. Enligt våra avtal får vi god kvalitet och en pålitlig tjänst där.ralf.grabowski.200px

Ralph Grabowski

Enligt ett avtal sprider NetCommunity valda delar ur Ralphs nyhetsbrev på svenska.
Fritt översatt av CADtorget i enlighet med ett avtal mellan CADtorget och Mr Grabowski.

TwitterFacebookDigg