2020-Sep-18

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Fäll ihop ditt transportmedel

Skriv ut
skoter
Ett sätt att slippa leta parkering är att ta med ditt fordon in. Så varför inte fälla ihop din skoter.

Med målet att förenkla hur människor pendlar i tätbebyggda områden, undvika onödigt slöseri med tid och pengar samt förbättra städerna genom att främja gröna transporter och minimera trafikbelastningen har ett företag utvecklat en hopfällbar elektrisk skoter.

Skotern

Enligt företaget Roadix som utvecklat skotern är den ”det nya sättet att förflytta sig i städer och stora offentliga utrymmen på ett snabbare, säkrare, miljövänligare och mycket bekvämare sätt.”

skoter1

Fordonet är just nu i prototyp stadiet men det förväntas inom en väldigt kort framtid kunna ge pendlare en helt ny sorts åktur. Skotern som kallas MUV-e (My Urban Vehicle) har gjorts för att vara enkel att använda och automatiskt kunna fällas ihop så den blir en vagn i storlek med en resväska. Den senare funktionen gör att MUV-e kan lätt tas med på en mängd olika ställen som andra fordon inte kan som t.ex. på bussen, tåget, i bilen eller på kontoret.

Det som enligt Roadix särskiljer deras skoter från alla andra är att ”medan alla andra skotrar anpassades till vägen, är MUV-e anpassad till användaren.” Något som skall kombinera alla fördelar en skoter har med de från en cykel och en motorcykel, allt i ett fordon.

Skotern är elektriskt driven och har tre stora hjul på en robust ram. Den styrs genom att vrida och luta dess styre, ungefär som man styr en cykel. "Det bygger på gas stötar som styr rörelsen av den flytande parallellogram formen", berättar Amir Zaid, VD och grundare av Roadix. "Denna speciella designen gör det möjligt att luta den upp till 25 grader på varje sida och samtidigt hjälpa föraren att enkelt återgå till vertikalt läge med bara ren mekanik, utan några elektriska prylar. Resan kan vara enkel och avslappnad, å ena sidan, men i ett annat läge kan den också kräva engagemang av nästan hela kroppen, händerna för styrning, benen för att luta."

skoter2En full laddad MUV-e kan åka upp till 30 km på en enda laddning, beroende på körstil och dess batteristorlek. Batteriet kan laddas via en extern laddare ansluten till ett 220-volts vägguttag. Skotern är utrustad med en 36V motor och kan leverera en topphastighet på 32 km/h. MUV-e kommer som standard att drivas av ett 8 Ah Li-ion batteri, men kan utrustas med ett 16 Ah Li-ion dubbelt batteripaket.

De har även gjort den digital. Då man kan ansluta sin smartphone till skotern och den kommer då fungera nästan som en instrumentpanel. Då den ger dig tillgång till en navigator, hastighetsmätare, elektrometer (för att hålla koll på dess laddning) och vägmätare (som visar hur långt fordonet har rullat).

Företaget säger att de första MUV-e skotrarna skulle kunna göras tillgängliga för utvalda marknader inom 3-6 månader för ett rekommenderat startpris på $ 2 000.

skoter3Hyrstationer

Men skulle det priset kännas alldeles för dyrt för dig kommer de erbjuda en annan form av betalning för att få använda skotern. Nämligen genom att placera ut hyrstationer i städerna. MUVe-n-GO kallas dessa hyrstationer. Där skall MUV-e skotrar kunna hyras för personligt bruk per timme eller användning. Den ser ut som en godisautomat fast för elektriska skotrar.

En sådan här hyrstation kan innehålla upp till 20 ihopvikta MUV-e skotrar samtidigt. Stationen är uppkopplad till internet för att optimera fordonens fördelning bland de olika stationerna som är placerade runt omkring i staden. De har också inkluderat en solpanel på stationen för att på ett miljövänligt sätt ladda skotrarnas batterier.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg