2020-Nov-27

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

CIMdata: Siemens bäst på samarbetsverktyg

Skriv ut

samarbetsverktyg

Det finns en amerikansk undersökning som gjorts av CIMdata som enligt Siemens PLM Software betyder att de har den bästa PLM-lösningen med samarbetsverktyg.

Det lär vara 13e året i en följd som de rankas högst i undersökningen. Det handlar om så kallad cPDm - collaborative Product Definition management. Siemens har också bäst resultatet i undersökningen - då för nionde året i följd - när det gäller Digital Manufacturing; alltså renderingar. En annan bra nyhet för Siemens är att köpet av LMS fört med sig att de fått ett förbättrat resultat för S&A - software and analysis. De har klättrat sex steg uppåt till fjärde plats på rankingen sedan i fjol. CIMdata, som gjort undersökningen, använder tillförlitliga data - alltså sanningen - och gör analyser - alltså använder metod - när de undersöker PLM-mjukvaror från de största tillverkarna.

Software and analysis

Att Siemens PLM-mjukvara fungerar så bra för samarbeten mellan organisationer och enskilda medarbetare, leverantörer och kunder, beror på den hör ihop med programmet portföljen, som det heter på Siemens, som heter Teamcenter. Enligt Siemens är det den mest använda mjukvaran för dem som jobbar med CAD. När det gäller det som Siemens benämner software and analysis så finns NX, NX Nastran, Femap och LMS. I det sammanhanget brukar man tala om CAE alltså det som styr maskinerna vid tillverkningen av produkterna. Då är det med också modellbaserad mekatronik-simulering och avancerade metoder för tester.

TeamcenterPartPlanner2 
Bilden visar Teamcenter Part Planner. Enligt CIMdata har just Siemens PLM Software den bästa PLM-metoden för samarbeten mellan många medverkande. Källa: Siemens PLM Software. 

Allt vanligare även på verkstan

På CIMdata säger man att Siemens har ett bra läge nu när just samarbetsverktyg på datorn blir allt vanligare i verkstäderna och på kontoren. Det gäller tillverkningsindustrin och det gäller andra industrier också.

Teamcenter är en plattform där användaren kan samla information. Använd därefter informationen till att fatta rätt beslut om produkten. Teamcenter fungerar – det går bra att planera, utveckla, tillverka och ge support. Det går fortare att få ut nya produkter på marknaden och det är lätt att återanvända information. Plattformen blir bättre med varje ny version.

Användaren får verktyg för att synliggöra och fatta beslut tillsammans med andra. Det går att samarbeta med många användare och att samtala om viktiga angelägenheter. Produkten kan bli bättre. Jobba över hela världen.

TeamcenterPartPlanner

BNew process from template. Bilden visar ett moment i tillverkning av powertrains till bilar. Källa: Siemens PLM Software.

Molnet

Teamcenter kan användas i molnet. Det fungerar med tre molntjänster; Microsoft’s Windows Azure, IBMs SmartCloud Enterprise Plus och Amazons AWS. Användaren kan få Infrastructure as a Service (IaaS) så att kunden blir nöjd. Teamcenter i molnet ger snabbhet och gör så att det går bra att öka antalet medarbetare utan att det blir kostbart.

Teamcenter är också lämpligt om företag vill skapa miljövänliga produkter. Särskilt den senaste releasen är lämplig för den som vill syssla med gröna produkter eftersom man kan hålla ordning på materialtillsatsen och på regler på företag. Teamcenter höjer nivån på miljövänliga initiativ med en compliance process manager (CPM). Det är ett verktyg från PE INTERNATIONAL som håller på just med sådant. De är duktiga på mjukvarulösningar som passar hela världen och regelverk som heter REACH, RoHS och Conflict Minerals.

Ta med underleverantören

En ny lösning som är en webbläsare och som hör till plattformen Teamcenter gör det enkelt att använda verktyg och använda en portfölj för att skicka data till underleverantörer även de som inte har samma programvara. Det går att köra ”Briefcase Browser” på datorskärmen och öppna och se en produkts design och all annan tillhörande information. Lansera en CAD-modell som gjorts i NX eller en JT Viewer. Man kan också ta NX-filer och använda dem direkt i Teamcenter – det kan finnas underleverantörer som har Teamcenter de med. I båda fallen får de en lämplig lösning utan kostnad. 

Jane Hamrin

TwitterFacebookDigg