2019-Jul-19

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Autodesk satsar på studenter

autodesk blogg
Många av CAD-tillverkarna hjälper till med mjukvara och läroplaner. Vi har tittat närmare på ett par avgörande initiativ från Autodesk.

De menar att de ligger i täten avseende hjälp till skolor: naturvetenskap, teknik, produkt, matte och till och med digital konst. Skolorna kan förstås räkna med att kunna jobba i 3D CAD om de vill också.

Löftet är värt över 460 miljoner US-dollar – en ganska stor summa men så finns det också ett stort behov. Vi hoppas att aktieägarna inte blir upprörda. Det går att tänka sig att utdelningen blir lite lägre. Men handeln kanske ökar.

Hjälper till att lyfta dem som inte är igång

Det finns faktiskt redan utbildningsanordnare som har råd att köpa Autodesks mjukvara. Autodesk har ju som känt är särskilda versioner för just utbildning. Den här gången handlar det om initiativ för att lyfta andra till samma nivå. Samma utbildningsanordnare har liknande avtal med andra CAD-tillverkare – både avseende inköp och avseende mjukvara som gåva.

Den som läser till ingenjör i USA kan alltså räkna med att ha tillgång till god CAD. De kan jobba hemma också om de vill. Det går nämligen att jobba online.

CAD behövs

Dessutom hoppas företrädare för Autodesk att den som vill – inte bara de som idag är studenter – ska kunna komma fram till att de vill lära sig mer om teknik - särskilt om CAD.

Jag har besökt två konferenser för tillverkare i USA under de senaste två åren. En med PTC och den andra med Dassault Systèmes. Det var mycket trevligt. En sak som jag upptäckte var att de satsar mycket på att tala om hur de ska locka fler att jobba med industri. De samarbetar med utbildare och gör olika insatser för att tillverkning ska bli populärt. All industri har inte flyttat från USA även om det verkar så ibland i de rapporter vi får här i Europa – de jobbar på lågvarv.

STEAM-initiativ

Meningen med STEAM är att alla ska ha baskunskaper inom teknik. Det är stor skillnad på kunskapsnivån mellan dem som jobbar och andra. Ett annat syfte är att det ska gå att samarbeta. Alla är välkomna som går utbildning. Förhoppningen är att alla ska lyckas lära sig behärska vardagen väl.  

Amerikaner med låg inkomst har ofta haft svårt att ta sig till tillverkningsindustrin för att söka jobb. De visste inte att det kan vara en möjlighet för dem – åtminstone att ta döma av en presentation på Dassault Systèmes konferens där en man berättade att han fick pengar till prova ett så kallat ”papperslöst klassrum” med en grupp elever. Han tiggde alltså framgångsrikt pengar av industrin.

En av eleverna ville gärna jobba med mjukvaruutveckling men personal han mötte hade svårt att ge honom det stöd som han behövde för att komma vidare. Vi hoppas att eleven lyckades senare.

Autodesk har bredd

Atutodesk är ju som alla vet ett bolag som gör mjukvara till många olika användningsområden. De talar numera ofta om 3D-printing och vänder sig även till dem som sysslar med att tillverka på fritiden. Autodesk gör också mjukvaror som används av proffs i underhållningsbranscher – som exempelvis till att rita design till spelindustri. Därför är Autodesk särskilt intressant för alla som söker jobb. De har programlösningar till allt. Det kan vara till fördel för utbildningsansvariga.

TwitterFacebookDigg