2019-Aug-25

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Conflict Mineral ett hett PLM-ämne i USA

Vita huset försöker få slut på handeln med mineral från Kongo i Afrika men det har hittills visat sig svårt.

Även andra länder i Afrika är med på listan. Obama och hans folk vill att tillverkningsindustrin följer deras regler. De har infört en slags straff för den som bryter om regeln. Det skriver Nancy Prado på PTCs hemsida.

Krigsherrar i Afrika har handlat med mineral i många år nu. Det finns de som menar att konflikten blir värre när handeln pågår – eller att fel sida tjänar på handeln. De länder som berörs är förutom Kongo också Rwanda, Uganda och Burundi. En ny lag som Vita huset hittat på innebär att tillverkare i deras land – USA menar de – måste visa varifrån mineral hämtats. Det är guld, tenn, tantal, tungsten och guld. Vita huset vill avsluta handeln och har alltså infört en slags tvång där handeln tvingas rapportera varifrån de fått sådan mineral.

Lagen heter Dodd-Frank i förkortning och Vita huset talar om så kallade Conflict Minerals. Mineral ingår i många konsumentprodukter som mobiler. Tidigare har kunden inte vetat varifrån mineral hämtats så att de kanske indirekt råkat ge stöd åt fel krigsherre i Afrika.

De krigsherrar som Vita huset vill få bort från den lukrativa handeln har ibland misshandlat människor.

Många PLM-tillverkare har insett att tillverkare fått ett nytt behov i USA – de måste rapportera varifrån de köpt mineral. Det har varit ett stort tema.

TwitterFacebookDigg