2019-Oct-19

Senast uppdaterad11:09:34 AM GMT

Nokia vill dominera utveckling av mobilt nätverk

SatyaN och StephenE
Ännu en ny standard för mobiltelefoni är på väg - 5G. Forskare på Nokia och Eriksson tävlar i utveckling av systemet.

Svenska Dagbladet skriver om Nokias plan för att slå Eriksson. Det blir inga problem säger Lauri Oksanen som är FoU-chef för Nokia Networks. Eriksson har enligt tidningens uppgifter en avsevärt lägre budget för forskning, enligt SvD. Men Eriksson har idag större omsättning på det här området.

Three

I våras sålde Nokia mobilenheten till Microsoft. På bilden syns Microsofts CEO Satya Nadelland och Stephen Elop, Nokias tidigare VD. Nokia håller på att ändra och jobba på ungefär samma område som Eriksson i Sverige - alltså med nätverkstelefoni. Nokia är, skriver SvD, större än Ericsson på 4G i många länder och i Västeuropa.

Ett land som använder Nokias mobila teknik är Irland. Det är operatören Three som anlitar Nokia. Nyligen meddelade Nokia att Three rullat ut en plan som innebär att de ska förbättra nätverket. Till det har de en budget på 300 000 euro.

Applications

Nokia Flexi Multiradio 10 Base Station har nyligen rankats etta när det gäller kapacitet och flexibelt utförande av företaget Current Analysis. Analysen heter LTE eNodeB Assessment. En egenskap är att Nokia har bredare spektrum än andra försäljare. Ledarskapet anses också gott. Nokia har en funktion som heter Liquid Applications som är en avgörande egenskap och som gör att ljudet och överföringen blir optimal.

Nokia har också något som heter Liquid Net. En del är Liquid Core som gör att mobiloperatörer kan köra olika delar av nätverken samtidigt på samma plattform. Det är effektivt när det gäller hur det går för hårdvaran att möta kraven och fungera automatiskt. All styrning sker av sig själv. Liquid Core bygger på Core Virualization och iSON (”intelligent Self-Organizing Networks) Core (alltså en plattform). Till Core Virtualization hör mjukvaruapplikationer som kör på färdiga ATCA-plattformar på IT-servrar. Det går att välja lösning. Mjukvaran höjer prestandan och kanaliserar kapaciteten så att den når rätt applikation när trafiken i systemet går upp.

iSON Core-teknik

Med iSON Core-teknik går det snabbt att routa om så att systemet passar som bäst för den situation den befinner sig i just nu. Det går att möta efterfrågan. Nokia Networks har 180 öppna system för kunder över hela världen. De jobbar med mer än 500 operatörer som har 1,8 miljarder kunder. Det betyder att Liquid Core är populär. Nokia Networks ser till att systemet fungerar med andra GSM-, 3G- och LTE-nätverk över världen.

TwitterFacebookDigg