2019-Aug-25

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Svensk export kan se fram emot en guldkantad tillvaro

EU-Canada
Det kommer att gå bra för svensk export menar två experter på amerikansk handel som skriver om framtiden i en debatt i Veckans Affärer.

EU har i tysthet närmat sig ett frihandelsavtal med gruv-, metall- och "superenergimakten" Kanada, menar Ulf Gartzke på Spitzberg Partners, ett konsultföretag i New York, och Erik Brattberg på en tankesmedja i Washington (Atlantic Council).

Avtalet med mellan EU och Kanada heter Comprehensive Economic and Trade Agreement och förkortas CETA. Sverige var ordförande i EU när förhandlingarna började 2009 så det är kul för svenska förhandlare att det gått så bra, får man tro. Grattis! Nu är det nästan klart.

Samtidigt är förhandlingarna om ett liknande avtal om frihandel mellan EU och USA tröga. Men EU och styret i Ottawa hoppas att samma slags avtal dem emellan ska skicka en signal till omvärlden om att det är bra med handel och att det kan fungera bra.

Det kan vara idé för svenska företag att prova Kanada. Avtalet är inte godkänt av alla inblandade ännu - men det väntas bli färdigt snart. Investeringsflödet mellan EU och Kanada är redan starkt, skriver Gartzke och Brattberg.

TwitterFacebookDigg