2019-Aug-24

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

USA delar trots intern kritik från många håll ut företagsstöd till etableringar

tält
Här i Sverige går en hel del stödpengar till Norrland. I USA finns också stödpengar att få.

Där tävlar nämligen delstaterna om att få lokaliseringar till sina hemtrakter för att det ser bra ut när det lyckas – menar de som vill ha stöden. Just nu tävlar flera stater i USA om att få nästa bilfabrik som företaget Tesla vill öppna. Tesla är ju aktuella eftersom de gör elbilar och säljer bra. Jag hittade nyheten om Tesla och erbjudandena från staterna på New York Times webbsida idag. Texas, Kalifornien, Arizona, New Mexico och Nevada tävlar om fabriken och det rör sig om 6 500 arbetstillfällen. Förra veckan vann Texas på ett annat vis i tävlingen om arbetstillfällen. Toyota får 40 miljoner US-dollar för att flytta sitt amerikanska huvudkontor från Kalifornien och till Texas. Då handlar det om 4 000 jobb.

Det är vanligt att amerikanska stater tävlar om att få dit viktiga företag, fabriker och huvudkontor. Men väldigt många amerikaner vill att man ska sluta med att locka med statliga bidrag och känner inte till systemet alls. Statistiken visar att man lägger ut 800 miljarder US-dollar, eller 30 procent av deras statliga budgetar på att minska skatten och ge bidrag till investeringar så att man lockar biltillverkare, filmproducerande företag, flygplanstillverkare och andra industrier. Förra året gav Staten Washington så mycket som 87 miljarder US-dollar - den största transaktionen någonsin - till flygplanstillverkaren Boeing för att flytta produktionen till South Carolina. Nu ryktas det om att flytten inte blir av och att Boeing inte tar emot "mutan".

Många tycker att det handlar om att missbruka statens kapital när man håller på och ger bidrag till företag. Det är bolagens pengar från början, anses det bland dem som tycker bolagsskatt finns. Företagen betalar antagligen bolagsskatt som antagligen är mycket mer betydande för den amerikanska statens inkomster och delstaterna än privatpersoners insättningar i statskassan via skatten.

Det är många länder som ha de här problemen. Flera internationella organisationer har lyckats väl när det gäller att få bort de statliga bidragen i olika länder. The World Trade Organization brukar hota med motåtgärder om länder inte tar bort importskatt gåvor från någon internationella organisationer, som kanske egentligen är en annan fråga – troligen annat än ren business. De som sysslar med internationell handel blandar ibland ihop ren business med hjälpverksamhet kanske för att de har mer framgång när det gäller att få bort tariffer på det sättet, och det ser bra ut i deras egna rapporter.

Somliga tycker att OECD har en bra modell som skulle lösa frågan. Man ska vara schysst och inte stjäla jobb från andra bolag. Alltså inte exempelvis erbjuda billiga lån. Man ska begränsa att ge finansiellt stöd till företag som exporterar. I Texas och i filmindustrin har man en egen syn där man talar om att de pengar som företagen betalat i skatt till staten används på ett felaktigt sätt. I artikeln, som var en opinonsartikel på New York Times hemsida, hävdar skribenten att det är viktigt att samarbeta. Delstaterna måste begränsa användningen av bidrag. Går det bra i internationella sammanhang så borde det gå bra också hemma i USA.

TwitterFacebookDigg