2019-Aug-25

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Bygg huset med endast en skruvdragare

Skriv ut

Pop-Up House1

Fyra dagar och en skruvdragare är allt du behöver för att bygga ett Pop-Up House. Ihopsatt av isolerande block och träskivor.

Konceptet bakom Pop-Up House är enkelt nog ”att bygg upp en hel byggnad (golv, väggar, tak) genom att montera ihop isoleringsblock separerade av träskivor.”

Fleur Chrétien från Multipod Studios, som är företaget bakom konceptet, förklarar varför just detta koncept var något de siktade mot när han säger att ”genom att se de nya sättet att bygga hus på, med en yttre isolering, kom idén om att bygga ett hus med bara isoleringsblock och en träkonstruktion. Syftet var att minska energiförbrukningen eftersom uppvärmning av byggnader står för nästan 28% av den globala energiförbrukningen och är även en av de viktigaste hushållskostnaderna.”

Pop-Up House2Pop-Up House

Idéen kom och projektet startade för ungefär 2 år sedan. Idag har redan 2 byggnader byggts enligt detta koncept. Det ena är ett bostads hus (150m2) och den andra är firmans egna kontor (70m2). Båda är placerade i södra Frankrike.

Funktioner i konceptet:

  • Snabb installation: Användning av lättviktsmaterial där inga speciella verktyg behövs för montering.
  • Låg omkostnad: Uppnås genom användning av billiga material och en mycket kort monteringstid.
  • Återvinningsbar: Material som är återvinningsbara används plus att konstruktionen är enkelt att ta isär.
  • Bra Isolering: Som ger en förlust av endast 0,11 W/m²K (Passivhaus kompatibelt). Då konstruktionen till stor del består av isolering skapar detta ingen köldbrygga vid vägg och tak korsningar. Något som gör att nästan ingen extra värme ska behövas.

Konceptet och principen säger att strukturen ska vara enkel att bygga och består därför endast av en träram i gran, fanérlaminatträ golv och polystyren isoleringsblock. Dessa kan sedan monteras ihop med två olika metoder.

I den ena metoden sätts konstruktionen ihop med skruvar. Där trä inramningen och isoleringsblocken monteras med långa träskruv som tillverkats i special längder. Blocken är inklämda mellan brädorna och dras samman med hjälp av skruvarna. Medan i den andra metoden sammanfogas allt genom limning. Här binds trä panelerna och blocken ihop med ett polyuretanskum som sedan efter applicering expanderar lite. Detta skummet används för att det har bra vidhäftningsegenskaper och tätningsfunktioner. Något som ger ytterligare isolering.

Multipod Studio säger att det skall vara så enkelt att sätta ihop byggnaden att ingen tidigare konstruktionserfarenhet är nödvändig för monteringen.

principe-assemblage-5Hållbarhet

Styrkan i PopUp-House konceptet kommer från träkonstruktionen. Inklämt mellan blocken, kan träplankorna varken vridas eller böjas, något som avsevärt ökar deras mekaniska egenskaper och strukturella hållbarhet.

”Det finns ingen strukturell gräns för konceptet. Du kan enkelt göra en övervåning eller stora fribärande överhäng. Det är endast nödvändigt att definiera avståndet mellan och tjockleken av de träplankor som används.” förklarar Multipod Studios

Tillgänglighet

”För tillfället har vi byggt prototypen och kommer att starta den andra fasen av projektet som består av att hitta industripartners, leverantörer, osv. Så det kanske inte är kommersiellt tillgängligt förrän 1 eller 2 år.” säger Fleur. Ett preliminärt pris tros hamna runt € 30.000 (ungefär 270 000 kr) för huset, vilket inkluderar arbetskraft men inte sådant som vattentätning, el och VVS.

Så tillgången för just denna produkt får vänta ett litet tag. Men däremot kan man mycket väl använda dessa byggnadsprinciper och koncept till ens nuvarande projekt. Något som kan både spara på miljön och budgeten.

Se en video av byggnationen av ett Pop-Up House

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg