2019-Aug-24

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Autodesks nya programpaket får ändrade avtal för prenumeration

Skriv ut
AutoCAD 2015 New User I
Nya AutoCAD 2015 har fått helt nytt utseende, Autodesk släpper nu en version som har förnyats mer än på tio år.

AutoCAD 2015 följer med i alla nya uppdaterade programpaket för olika branscher som Autodesk presenterade nu i slutet av mars. Samtidigt kan designbyråer skaffa en fristående prenumeration för att enbart använda AutoCAD.

Till nyheterna i AutoCAD 2015 hör att färgerna på skärmen är dova och några ikoner har fått förändrat utseende. Det går att visa eller gömma layout-flikarna. Statusfältet med koordinater finns på samma plats som layout-flikarna. Använd ”New Tab” för att öppna filer.

När det gäller övriga nyheter i programpaketen står molnet i centrum. Det går lättare att nå molntjänsterna än med tidigare versioner. Andra saker som ska leda till förbättringar för användarna är några nya sätt att prenumerera på. Paketen är till för prenumeranter och det går att välja hur länge man vill ha tjänsten; något som kan innebära betydande kostnadsbesparingar.

Man kan tänka sig följande: Prenumerera en månad. Jobba med annat. Prenumerera igen.

Designprogramvarupaketen är som vanligt indelade efter användningsområden. Det finns paket för arkitektur, teknik, konstruktion, infrastruktur, naturresurser, ”Autodesk consumer group and education”, ”molnet – mobilt”, hållbarhet, tillverkning, bil- och transportbranschen, och media och underhållningsindustrin.

AutodeskInfraWorks360

Autodesk lät också nyligen meddela att molntjänsten BIM 360 för byggbranschen är en av de produkter från Autodesk som sålt bäst snabbast. Det beror på att många företag som byggherrar och arkitektbyråer runt om i världen snabbt tar till sig fördelarna med BIM, building information modeling.

En anledning till att den molntjänsten är populär kan vara att det lätt att ta med sig en Internetansluten enhet ut på fältet och se digitala ritningar på den.

Förbättrade funktioner

När det gäller alla de nya programpaketen hävdar Autodesk att programmen aldrig varit bättre. De har fått nytt utseende på skärmen och förbättrade verktyg som höjer produktiviteten.

Det finns tre slags prenumerationer att välja bland:

  1. Maintenance Subscription är mest kostnadseffektivt och innebär att man behåller och ökar värdet på investeringen.
  2. Desktop Subscription erbjuder möjligheten att betala bara för det man använder. Man kan välja att betala månadsvis, kvartalsvis eller för ett år. Erbjudandet gäller för designsviterna och för andra utvalda program från Autodesk.
  3. Cloud Service Subscription kan ha en dramatisk inverkan på hur man kan använda programmen. Det finns många program som kan användas i molnet. Molnet är oändligt vilket innebär att det går bättre att visualisera på datorn, simulera snabbare och det frigör datorkapacitet.

Bättre linjer och funktioner för punktmoln

Här är information om några av programpaketen och nyheterna:

  • Autodesk AutoCAD Design Suite: Här får användaren en verkligt fin visuell bild på skärmen och ännu bättre support för användning av punktmoln så att man kan knyta samman AutoCADs målarduk med verkligheten. Det har också blivit lättare att arbeta med kartor på webben och annan geografisk information.
  • Autodesk Building Design Suite: Här får användaren lättare att integrera "BIM 360 cloud services", ännu bättre punktmolnsfunktioner och populära förbättringar som gäller programmet Autodesk Revit som att användaren kan rita nya skissartade linjer, ta med bilder i scheman, gömma linjer bättre och mycket annat.
  • Autodesk Factory Design Suite inkluderar förbättringar som gör det enklare att flytta AutoCAD-ritningar i 2D till fabrikslayouter i 3D och som är lätta att ändra till från tidigare arbetsflöden. Supporten för punktmoln är bättre för att avbilda en anläggning som den ser ut. Användaren får också förbättringar när man använder data för design av fabriker och nyheter på mobil-appen för fabriksdesign.
  • Autodesk Infrastructure Design Suite innehåller flera stora förbättringar. Det är framförallt förbättringar av mjukvaran AutoCAD Civil 3D som bland annat fått bättre utseende på skärmen. Det går också lättare att rita korridorer, skapa profiler och layouter, planera produktionen och speciella monteringar.
  • Autodesk Plant Design Suite: Här har programvaran AutoCAD Plant 3D fått betydande förbättringar inklusive funktioner för tyngdpunkt, BOM, fasta rörsystem, hur rör och andra installationer placeras och isometriska förbättringar.

Samarbeta bättre

Varje programsvit finns som Standard, Premium och Ultimate. Det innebär att funktionerna är olika i olika programpaket.

Några viktiga funktioner som användarna vill ha är möjligheten att samarbeta, simulera och analysera. Enligt Autodesk är programmen intuitiva.

Jobba i molnet

Molntjänsterna, för den som väljer dem, är lätta att nå från en internetuppkopplad enhet: Till utbudet hör BIM 360 för samarbete och hantering av byggprojekt, InfraWorks 360, där civilingenjörer kan dela information och analysera design i ett tidigt skede. Designpaketen är helt integrerade med renderingen i Autodesk 360 - för högupplösta och tydliga renderingar.

Process Analysis 360 hjälper ingenjörer och systemutvecklare att optimera tillverkningsprocesser. Med molntjänsten går det lätt att inkludera fler i arbetet att utforma och konstruera lämpliga produkter.

 BIM360FieldMarkupAutodesk
Den som tar med en surfplatta och använder BIM 360 på fältet kan göra mark-ups och anteckna direkt på plats. Källa: Autodesk. 

Autodesk BIM 360

När det gäller BIM 360 har företaget Turner Construction Company, ett av de största byggföretagen i Nordamerika, använt Autodesk BIM 360 på ett projekt där man renoverar Oakland International Airport. En hög chef på företaget, Lincoln Wood, säger att mobilappen är oslagbar när det gäller att kunna kommunicera med fältet.

En annan användare av BIM-program från Autodesk är Qatar Rail. De ska använda programmen till att utveckla och bygga, och som PLM-system. Målsättningen är en effektiv och modern järnväg med god kvalitet.

AutodeskQatarPhoto 
Ett avtal undertecknades i Doha som innebär att Qatar Rail ska använda BIM-produkter från Autodesk. Källa: Autodesk. 

Jane Hamrin

TwitterFacebookDigg