2020-Oct-25

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Ordning på byggarbetsplatserna

LTU
Den som blir civilingenjör och tänker jobba i byggbranschen kommer kanske att mötas av bättre ordning på byggplatserna i framtiden.

Byggnads nya kollektivavtal är klart och innebär en stor förändring som kan ha inverkan på hur det byggs. Det nya är att det ska finnas ett huvudentreprenörsansvar. Problemet har varit att det är så många olika underleverantörer med olika inbördes avtal och det har bidragit till att ordningen har varit dålig på svenska byggarbetsplatser.

Den dåliga ordningen ska alltså ordnas genom att ett enda företag har det yttersta ansvaret för att arbetsvillkor, lön och kollektivavtal följs, skriver Byggnads på sin hemsida. Man tror att man kan få bort olyckorna som idag är ganska många. Man ska också kunna se till att människor inte blir utnyttjade som lågt betalda byggarbetare. Det ska gå att få alla arbetsgivare att få en mer seriös inställning till sin uppgift och undvika kriminalitet.

Det här med låglönekonkurrensen ska kunna försvinna. Byggnads hävdar att utländska byggnadsarbetare knappt får betalt med det nuvarande systemet. Huvudentreprenörsansvaret ska fungera som botemedel mot alla dessa nuvarande problem, skriver Byggnads.

TwitterFacebookDigg