2019-Oct-16

Senast uppdaterad09:16:34 AM GMT

Nästa steg inom ”lean” kan handla om monteringen

Skriv ut
ExhibitionFlowrack
Företaget Trilogiq hör till dem som tänkt igenom hur man kan använda tankesättet ”lean” för monteringen i verkstadsindustrin.

Det går att spara pengar menar de samtidigt som ergonomin blir bättre för montörerna.

- Egentligen handlar det om att skapa nödvändig ordning, säger Christian Åslund som är nordisk regionchef på Trilogiq. Han tar fram en annons och visar hur bra ordning folk kan ha hemma i sina garderober. På bilden ligger varje livrem för sig i ett litet fack. Det kan vara lika trevligt med ordning på fabriken, säger han och undrar samtidigt varför det blivit populärt med sådana genomtänkta garderober just nu. Kanske har man blivit påverkad av nya metoder som provas i industrin.

För att uppnå god produktivitet måste man ha ordning och reda i fabriken och det förnyade arbetssättet innebär att man kan minska personalstyrkan till 80 procent. Att spara på det sättet är ett sätt att hålla nere kostnaden och behålla industrijobben i Sverige. Det kan också innebära att man får loss pengar som kan användas till att öka anslagen till forskning och utveckling.

 

 

 

 

Med ”lean” i monteringen går det enligt företaget Trilogiq att minska personalen med 80 procent. Man jobbar effektivare och det kan vara ett sätt att behålla produktion i Sverige, säger Christian Åslund som är nordisk regionchef på Trilogiq. Källa: Trilogiq.

 kit

Använd nya vagnar och ställ

Det är ett oerhört slöseri med tiden att gå fram och tillbaka för att söka rätt på komponenter, säger Åslund. Istället kan man hämta och lägga lämpliga komponenter på en vagn och placera den intill monteringscellen eller placera komponenterna i materialstället. Till det finns nu en mängd nya vagnar och ställ som man kan köpa och använda.

Att introducera ”lean” i monteringen är att ta ett steg vidare. Hittills har industrin mest använt ”lean” inom produktion. ”Lean produktion” är det uttryck som oftast används för att prata om en produktionsmetod som infördes på Toyota i Japan efter andra världskriget. Det handlar om att jobba resurssnålt och ”just in time” och innebär bland annat att komponenterna ska anlända till produktionen i rätt tid och i rätt mängd. Man talar också i det sammanhanget om ”slimmad” produktion. En annan målsättning inom ”lean” kan vara att minska ledtiderna.

Stort intresse

Många i svensk industri har testat ”lean” och en del oberoende forskning visar att det inte motsvarat förväntningarna. Trots det tycks intresset finnas kvar och sista ordet om ”lean” är säkert inte sagt. Många företrädare för industrin som jag pratat med nämner gärna ”lean” och menar till och med att det är ordet för dagen.

Åslund säger också att det är det många som vill prova ”lean” även i monteringen. När Åslund beskriver vad det i så fall kan handla om så nämner han att man exempelvis kan tänka på att hämta material till montörerna som räcker en halvtimme och inte i fem timmar. Man kan anställa särskild personal som fyller på genom att plocka och hämta material till hela den produkt som ska monteras. Man hämtar inte flera pallar, utan delar upp materialet och kör fram bara det som behövs för en kortare tid.

tågvagn

 

 

Det finns vagnar som kan sättas ihop till ett litet tågsätt. Tåget ska kunna köras runt med regelbunden turlista och kan ta upp till fem olika referenser. Källa: Trilogiq.

Lagra på ett ställe och hämta lite i taget

Det finns vagnar man kan köpa in för att använda till att införa den här ordningen och dessa kan också sättas ihop till ett litet tågsätt. På varje vagn lägger man olika delar och sedan kan tåget köras runt i monteringslokalen till olika linjer där man lämnar av och fyller på material. Varje tåg har särskilda stopp, körs med regelbunden turlista, och kan ta upp till fem olika referenser.

Den här nyordningen innebär att man kan behöva öka den personal som plockar om delarna till monteringen och att antalet montörer istället kan minska. Åslund berättar också att många montörer idag jobbar i en öppen och luftig miljö. Att de dessutom har rätt ergonomiska förutsättningar är ett stort plus.

”Äntligen ordning”

Trilogiq visade och berättade om ”lean” i monteringen på verkstadsindustrimässan MAX på Stockholmsmässan den 18-21 mars. De hade satt upp flera celler för montering, med fack och boxar för de komponenter som skulle kunna behövas, som besökarna kunde se. Ett exempel var hur man monterar ihop en cykel enligt ”lean”.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg