2019-Aug-24

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Sandvik Coromant lanserar ny mjukvara för CAM-system

Skriv ut
Adveon
Sandvik Coromant har utvecklat en ny produkt för att underlätta CAM-programmering som heter Adveon.

Med programmet bygger man ihop virtuella verktyg, berättar Göran Ljungek som är specialist på Adveon på Sandvik Coromant och som visade produkten på MAX-mässan på Stockholmsmässan i Älvsjö i Stockholm den 18 till 21 mars.

En fördel är att användaren får en mycket snabb beredning i CAM-systemet. Det går avsevärt mycket snabbare att bereda eftersom man förenklar när man "lyfter in" nya verktyg. Man spar 2/3 av tiden.Den andra fördelen är att användaren får en mycket noggrann kollisionskontroll.

De verktyg som Adveon kan ta med i beräkningen är borr, gängverktyg och fräsverktyg.

Göran Ljungek
Göran Ljungek på Sandvik Coromant vet hur nya verktyget Adveon för CAM-system fungerar.  Källa: Sandvik Coromant.

Adveon bygger vidare på ISO 13399 som är standard för bearbetningsverktyg och gör det möjligt att arbeta med olika verktyg från olika leverantörer.  Med standardiseringen vet man att parametrar och definitioner är de samma.

- Det innebär att man kan bygga ihop virtuella verktyg från olika leverantörer. Vi på Sandvik Coromant vet hur verkligheten ser ut, säger Ljungek. Vi bjuder in konkurrenterna. Det här är samtidigt en satsning på egenskaper.

Det går alltså att öka produktiviteten och säkerheten vid CAM-programmering. Med hjälp av Adveon bygger man ett eget bibliotek och väljer de verktyg man använder i sitt dagliga arbete. Det ger överblick. Därefter går det att göra en verktygssammanställning och se resultatet i 2D och 3D. Sist men inte minst, exporterar man informationen direkt till CAM- eller simuleringsmjukvara.

Med Adveon går det mycket snabbt att få in nya verktyg i produktionen. Man kan simulera bearbetning redan innan man köpt verktygen. Man behöver inte gissa hur resultatet kommer att bli. Det går att veta resultatet redan innan man köpt in verktyget. Det gör att den som ska lämna offert kan räkna ut och ge ett mycket exakt pris.

SimuleringAdveon
Med Adveon går det att simulera bearbetning redan innan man köpt in verktygen. Det gör att det går att lämna offert. Källa: Edge Technology. 

I Sverige marknadsförs Adveon av företaget Edge Technolgy. De är också distributör och har redan många kunder i svensk verkstadsindustri. Nils-Erik Larsson är säljchef på Edge Technology och har kontor i Kista.

Han säger att Edge Technology är en av de ledande leverantörerna till verkstadsindustrin i Sverige. Man hjälper till med CAM-beredning och visar hur det går att nå högre produktivitet. En viktig åtgärd kan vara att utnyttja maskinerna bättre; det spar pengar åt tillverkarna. Man är en etablerad återförsäljare av programmet Edgecam som en marknadsledande produkt för datorstödd tillverkning (CAM) och system för NC-programmering.

Alla tycker Adveon är spännande, säger Larsson. Vi har redan fått mycket positiv respons från våra kunder.

Läs mer om Edge Technology på: http://www.edgetech.se.

Eller läs om Adveon på: http://www.sandvik.coromant.com/adveon.

Sandvik Coromant hävdar att de hjälper kunderna till besparingar på över 200 miljoner euro världen över varje år. Företaget är en del av Sandvik-koncernen och ingår i affärsområdet Sandvik Machining Solutions. De har 8 000 anställda och finns representerade i 130 länder.

Sandvik Coromant är en världsledande tillverkare av verktyg och har stor kunskap inom metallbearbetning. Bland kunderna finns flera företag inom bil-, flyg- och energibranschen. Stora investeringar görs i forskning och utveckling.

Jane Hamrin

TwitterFacebookDigg