2020-Dec-06

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Avancerad 3D-teknik utforskar mumier i detalj

Skriv ut
mumie1
Med en kombination av datortomografi, laserskanning och fotogrammetri har mumier digitaliserats. På Medelhavsmuseet kan man ta del av resultatet.

På Medelhavsmuseet i Stockholm pågår just nu ett visualiseringsprojekt av museets samling av mumier. Interactive Institute Swedish ICT ingår i det forskarteam inom visualisering från Norrköping och Linköping som tillsammans med Autodesk och Medelhavsmuseet samarbetat kring det toppmoderna projektet. Mumierna har återskapats i 3D med hjälp av den senaste tekniken för 3D-skanning och är nu tillgängliga i en interaktiv utställning. Museibesökarna kommer kunna utforska mumierna med samma verktyg som forskarna använder sig av. Utställningen som öppnades upp i februari är den första där mumier görs tillgängliga i digital form.

Interaktivt visualiseringsbord

mumie4Sex av mumierna från museets samlingar har skannats in med hjälp av den absolut senaste 3D-skanningstekniken. Det inskannade materialet har sedan visualiserats med hjälp av ett speciellt utvecklat interaktivt visualiseringsbord som tagits fram av Interactive Institute Swedish ICT. Med hjälp av bordet kommer besökarna kunna upptäcka och utforska mumier på ett helt nytt sätt. Genom enkla gester kan alla skikt av mumien undersökas: både på in- och utsida, från de små ristningarna i sarkofagen till mumiens anatomi och de artefakter som är inlindade tillsammans med kroppen. 

Besökare kommer bland annat att kunna ta bort mumiens bandage lager för lager och samtidigt få kunskap om dess kön, ålder, levnadsvillkor och tro. Museibesökarna kan dessutom hålla i en 3D-kopia av den guldamulett som ligger dold under mumiens lindor. Genom att använda en kombination av modern 3D-skanning och 3D-printing med traditionell metallgjutning har det varit möjligt att återskapa amuletten utan att störa mumien och återigen låta amuletten anta fysisk form.

Geometrisk 3D-modell

Mmumie3umierna har digitaliserats med hjälp av en kombination av datortomografi (en typ av röntgen), laserskanning och fotogrammetri. Dessa olika tekniker fångar in olika egenskaper hos föremålet och genom att kombinera dessa i Autodesk ReCap har en komplett digital 3D-modell av mumierna skapats, en modell som innehåller såväl mumiens utsida som dess inre. 

Mumiens inner- och yttersarkofagers invecklade mönster, färger och texturer har ytskannats med hjälp av en kombination av fotogrammetri- och laserskanningsmetoder. Resultatet blir en geometrisk 3D-modell med tillhörande texturer samt den volymetriska informationen som identifierats av CT-skannern. Den volymetriska informationen från CT-skanningen, den geometriska 3D-informationen och texturerna kombineras därefter i ett system som renderar mumien i realtid. Detta resulterar i en digital mumie med en enorm detaljrikedom.

mumie2– Vi skapar bokstavligen en digital kopia av mumien som senare kan delas med andra museer för forskning eller som del i en interaktiv upplevelse för besökaren. Dessutom kommer vi kunna skriva ut mumien, eller de objekt vi hittar innanför lindningen, i 3D och fysiskt återskapa dem igen, säger Thomas Rydell, projektledare samt studiochef på Interactive Institute Swedish ICT, Norrköping.

Teknik med flera användningsområden

Idag skapar 3D-digitalisering, modellering och interaktiv visualisering oändliga möjligheter för museer. Tekniken kan användas för forskning och utbildning, bevarande av samlingar och inte minst för att generera nya upplevelser för besökarna.

– Målet är att sätta en ny standard för hur museer arbetar med 3D-digitalisering och interaktiv visualisering för att göra samlingar mer tillgängliga för museer, forskare och besökare. I just det här projektet arbetar vi med mumier men samma metoder kan självklart användas på en mängd övriga objekt såsom naturhistoriska föremål och andra historiska kulturskatter, säger Thomas Rydell.

Projektet är ett samarbete mellan Interactive Institute Swedish ICT, Autodesk, FARO, Visualiseringscenter C i Norrköping, Center For Medical Imaging and Visualization (CMIV) och Medelhavsmuseet. Projektet kommer att resultera i en permanent Egyptisk utställning.

Caroline Wetter

TwitterFacebookDigg