2020-Sep-19

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Robot skapar skulpturer

Skriv ut
robot 200px
Utvecklingen av den additiva tillverkningstekniken förs framåt med hjälp en fristående robot vilken möjliggör nya former och storlekar.

När man ser på 3D skrivare och vad de kan skapa så är de produkter man oftast ser mindre objekt som  leksaker, smycken eller utsmycknadsdetaljer/souvenirer. Men för att göra tekniken än mer tillgänglig och ge den möjlighet att skapa oregelbundna objekt har Joris Laarman skapat en fristående robot som skriver ut stora vackra skulpturer med graciösa penseldrag som om de var handgjorda av en konstnär.

3D-utskrifter som dessa är fortfarande ett outforskat område och det kan leda till ett nytt formspråk som inte är bunden av de lager som en 3D-skrivare skapar. Linjer kan här skrivas ut som skär varandra i ett syfte att skapa en självbärande struktur. Denna metod gör det möjligt att skapa 3D-objekt i nästan vilken storlek och form som designern kan tänka sig.

Joris har gjort roboten i två utföranden, ”MX3D Resin Printing” för plast objekt och ”MX3D Metal Printing” för produkter i metall. Dessa är resultatet av ett forskningsprojekt initierat av JORIS Laarman LAB, i samarbete med Institute for Advanced Architecture i Katalonien, Spanien (IAAC).

MX3D Resin Printing

3D-utskrifts-robotJoris beskriver det som ”en ny metod för additiv tillverkning. Denna metod gör det möjligt att skapa 3D-objekt på en viss arbetsyta oberoende av dess lutning och jämnhet, och utan behov av ytterligare stödstrukturer. Konventionella metoder för additiv tillverkning har påverkats både av gravitationen och utskriftsmiljön, som oregelbundna eller icke-horisontella ytor. Genom användning av en innovativ extruderingsteknik och väldigt  snabb härdande material kan vi nu neutralisera effekten av tyngdkraften under utskriftsprocessen. Denna metod ger oss en flexibilitet att skapa organiskt formade objekt genom att göra 3D-kurvor istället för 2D-lager. Till skillnad från 2D-lager, som i sig är okunniga till strukturen av objektet, kan 3D-kurvorna följa exakta spänningslinjer av en unik form. Sedan kan denna nya tillverkningsmetod skapa strukturer av nästan vilken storlek och form som helst."

roboten-video

 

 

 

 

 

Se video av roboten i arbete >>

 MX3D Metal Printing

Denna versionen av roboten är fortfarande ett pågående projekt men de har som mål att skapa en prisvärd, fleraxlad robot för 3D-utskrifter i metal som skall vara tillgänglig för både konsumenter och professionella runt  världen. Kring detta projekt säger Joris att ”efter att ha utvecklat vår MX3D - resin skrivare förra året har vi återigen använt en industrirobot, men nu tillsammans med en avancerad svetsmaskin så har vi möjlighet att skriva ut med metaller som stål, rostfritt stål, aluminium, brons eller koppar utan behov av stödstrukturer. Genom att tillsätta små mängder av smält metall vid en specifik tidpunkt, kan vi skriva ut ”mitt i luften”. Kombinationen av robot och svetsning drivs av olika typer av programvara som arbetar nära tillsammans. Detta kommer så småningom att hamna i ett användarvänligt gränssnitt som tillåter användaren att skriva ut direkt från CAD. Vi utvecklar utskriftsstrategier för de olika typer av utskrivbara "linjer", till exempel, vertikala, horisontella eller spiral linjer då de kräver olika inställningar för puls-tid, paus-tid, höjdskikt eller verktygsorientering. All denna information kommer att finnas i mjukvaran.”
roboten-video2

Detta här kan verkligen utveckla tekniken då storleken av utskriftsbara objekt nu, i mångt och mycket, är begränsad till maskinens storlek och dess utskriftsplatta där på objektet skapads. Att utöka objektens möjliga storlek kommer verkligen att ge 3D-utskrifts tekniken en mycket större räckvidd.

Se video av roboten i arbete >>

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg