2015-Oct-10

Senast uppdaterad05:00:00 AM GMT

Ett av de första plaggen som ritats i 3D

Skriv ut
3D Pink Leather Jacket
Det här är samtida teknisk historia. Jackan har designats av modeskaparen Julien Fournié och ritades först med ett designprogram i 3D. 

3D-bilden på jackan kunde användas för att kommunicera idén till jackan till de som sydde den, och syns lite längre ner.

Fournié är verksam inom det som i modevärlden kallas "haute couture" och anses vara det finaste sättet att sy upp kläder och sälja. Det skiljer sig i arbetssätt från exempelvis hur Lindex eller H&M massproducerar sina plagg. Man jobbar ofta med mindre kollektioner och syr i egen ateljé. Som regel ligger man också lite i framkant och påverkar den övriga modebranschen.

Annan tillverkande industri världen har blivit vana vid att designa med designprogram i 2D eller 3D. Det fungerar bra för alla möjliga material som exempelvis stål, plast och plåt. Men hittills är det svårt med textil. Det finns väldigt många olika sorters textil som designers är vana att använda, och de ser olika ut i olika situationer, därför tar det tid att utveckla designprogrammen. Det handlar om kroppsformen på den som bär plagget men också om tyngdlagen, hur den som bär plagget rör sig och om väder och vind.

3D Pink Leather Jacket2
Här är en av de första 3D-bilder som använts som moderitning för att tillverka ett plagg. Bilden har en ovanlig vinkel; man ser plagget lite snett uppifrån. Källa: FashionLab. 

Vi har berättat tidigare här på Netcommunity om Dassault Systèmes FashionLab i Paris där man utvecklar morgondagens verktyg för modeskapare. Här är lite kortfattat berättelsen om ett av de första plaggen där man använt 3D för att kommunicera hur en jacka i skinn skulle se ut. Lauriane Favre är kommunikationsansvarig på FashionLab och hon berättar så här:

- Först vill jag att man ska komma ihåg att vi på FashionLab är Dassault Systèmes teknikinkubator för modedesigners.

- Vi är ett innovationslaboratorium i korsningen mellan modevärlden och världen i 3D som vill korsbefrukta kreativiteten hos våra ingenjörer med den konstnärliga uppfinningsrikedomen och kunnandet hos designers. Vårt mål är att skapa framtida tillämpningar för modedesigners.

- Vi arbetar på flera inkubationsprojekt med designers från olika segment inom mode (haute couture, klockdesign, smyckesdesign, skodesign och design av lädervaror). Julien Fournié är en av våra partners som är inblandade i dessa inkubations- och forskningsprojekt.

När det gäller den här jackan så är det en läderjacka som skapades i början av vårt samarbete med den franska haute couture- designern Julien Fournié. Det var i slutet av 2010 och bara ett år innan den officiella lanseringen av FashionLab. På den tiden hade Julien Fournié hjälp av en ingenjör, en expert på industriell 3D-design och virtuella verktyg.

3D Pink Leather Jacket3

För det här projektet har man jobbat med så kallad "reverse engineering". Det betyder att Julien Fournié skapade den fysiska jackan först (inte i det färdiga materialet) och sedan konstruerade man 3D-modellen för att vara så nära som möjligt den verkliga prototypen. Man använder "reverse engineering" för att bättre förstå materialet ur ett draperingsperspektiv i designprocessen.

- Vi förstod definitionen av referensvolymen; det som föder processen, tygerna och stilens linje och former. 

Personalen på FashionLab behövde förstå designerns arbete och hur tillverkningsprocessen ser ut. Till den här specifika jackan i läder använde man sitt renderingsverktyg för att göra de sista bilderna som låg mycket nära verkligheten.

- Vi var i början av en inlärningskurva. Vårt mål var att arbeta på olika prototyper som en del av vårt inkubationsprogram för att utöka vår kunskap av hela draperingsprocessen så som designern arbetar.  

Hur kommunicerade Fournié designen till ateljén?

3D Pink Leather Jacket1Lauriane berättar att alla Fourniés plagg tillverkas i hans studio. Det är något specifikt för Haute Couture att tillverka så. Hantverkskunnandet finns hos en grupp anställda i French Couture House. Det är enkelt för honom att kommunicera med dem men Fournié använder regelbundet 3D-bilder som han delar med sitt team i studion för att visa sina intensioner när han har en ny stil på gång.

Användes andra ritningar eller instruktioner?

- Vi jobbar regelbundet med Fournié och hans team i olika projekt. Vi jobbade med annan design av klänningar och jackor för att hela tiden förstå behoven hos designern och för att göra research som ska bli till framtida verktyg inom modebranschen.

- För FashionLab är det ett stort steg att skapa en klänning eller jacka i 3D och det hjälper oss att förstå hur man bygger plagget från noll, säger Favre. Det ger oss möjlighet att förstå de olika färgerna och vi kan börja bygga ett bibliotek med material och tyger.  Vi jobbar här med "Couture".

Var det svårt att göra ritningar för ett läderplagg med ert designprogram?

Det var ganska bra att starta med läder, säger Favre. Det materialet är väldigt styvt och därför ett "enkelt" material; inte alls som stretch i komplicerade vävda tyger. Det gick att börja så här och att bättre förstå behoven och arbetsschemat för designers. Från det här allra första exemplet hade vi möjlighet att utveckla vår förståelse så att vi kunde gå vidare och jobba med annan design och att förbättra våra verktyg.

Finns det något annat intressant att berätta om den här designen?

Utöver 3D-design och arbetet med framtida erbjudanden har den här skinnjackan använts för att förmedla kunskap om FashionLab och Julien Fournié. Målsättningen är att det ska finnas 3D-program för modebranschen i framtiden.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg

Den stora robotdagen - möjligheter och risker med robotiseringen

2015-10-05 11:25
robotdagen
På allt fler områden tar maskinerna plats jämte oss. Vad innebär det för människan, samhället och våra arbeten?
 

Missa inte höstens stora event inom CAM & Robotik i Linköping

2015-10-05 10:12
seminar
En smått unik dag om CAM och Robotik med temat ”vänta inte på framtiden den är redan här”.
 

Delcam uppgraderar integrerad CAM för Solidworks

2015-10-02 06:00
Delcam
Delcam har lanserat 2016 lanseringen av sin Delcam för Solidworks integrerade CAM-program för Solidworks.
 

SpaceClaim Scandinavia på turné med SECO TOOLS

2015-09-24 06:00
Seminariet
Är du intresserad av att få höra hur CAD- och CAM-program samt nya verktyg kan förenkla och förbättra ditt jobb?
 

Elmia Subcontractor

2015-11-10 08:00
ElmiaSubcontractor2015
För industrin. Av Industrin. Välkommen 10-13 november 2015!
 

EMO mässa

2015-10-05 08:00
EMO
Låt oss bygga framtiden. EMO mässa går i Milano den 5-10 oktober 2015.
 

ZWCAD+ 2015 pro

2015-04-13 13:43
ZWCAD+ 2015 pro är ett mycket bra och stabilt CAD-program som har fullständigt DWG-filformat och skapar framtidssäkrade handlingar utan några låsta filformat eller tilläggsfiler.
 

CADdirekt Tele

2015-03-24 15:26
Teleanläggningar dokumenteras snabbt och enkelt.