2020-Oct-25

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

HomebyMe för planering av hemmet

HomebyMe

Det tar bara några minuter att lägga in en 2D-ritning över en nyinköpt lägenhet i programmet.

Bilden är skapad i ett program på webben för att rita husmodeller i 3D som heter HomebyMe. Det är bara att ladda ner och börja använda. En person som bloggat om programmet på HombyMes hemsida tycker att det går snabbare att komma igång än med andra BIM-program han använt. HomebyMe har utvecklats av 3DVIA som är ett företag som ägs av Dassault Systèmes.
 
Det tar bara några minuter att lägga in en 2D-ritning över en nyinköpt lägenhet i programmet, skriver Juan i ett blogginlägg på home.by.mes hemsida. Juan skriver också att han är van att jobba med 3D-design, men att det är jättesvårt att få till 3D-modellen eftersom det hela tiden saknas olika mått. Han tillbringade en hel vecka med att springa runt och mäta upp något nytt i lägenheten.
 
Med HomebyMe klarade han att få färdigt väggarna på åtta minuter. Juan säger i sitt blogginlägg att det alltså är betydligt snabbare än ett professionellt, traditionellt 3D-program, men han skriver inte vilket eller vilka han använt. Det går lätt att justera tjockleken på väggarna, och att anpassa fönstren. Dörrarna är också lätta att göra, men till fönstren kan man behöva återvända till med lite mer exakta mått så att det går att använda modellen till att bestämma hur gardiner ska se ut.
 
Det går att bestämma och ändra höjden på väggar och det går att använda en funktion som heter "floor separator" för att göra så att vissa golv som ska vara utomhus som altaner och balkonger ser annorlunda ut.
 
Man behöver inte skapa ett helt nytt hus eller en helt ny lägenhet helt och hållet, utan det går att kopiera tidigare modeller och göra nödvändiga ändringar i dessa. Det går att använda en modell som någon annan gjort med HomebyMe-planeringsverktyget. Det kan väl vara lämpligt om man vill bygga nytt eller om man verkligen hittar en liknande plan som den lägenhet man jobbar med.
 
Det finns något som heter Project View Page, och när man delar med sig av sin modell till andra så är det Project View Page:en som man använder. Du kan exempelvis skicka en länk till din modell och dela den med andra i sociala medier. Det finns också ett galleri med olika modeller att se på HomebyMe. Undvik att inkludera information som kan göra så att andra kan se var du bor om de öppnar din plan.
 
Det finns en "Kitchen Configurator" med hjälpfunktioner. Välj "Furnish" och välj "Kitchen". Det finns hittills bara två märken att välja på (Castorama och Fly). Man kan ta ett av dem och prova med. Eventuellt kan man justera måtten till det kök som man i verkligheten köper in senare.
 
Arbetet går ut på att man arbetar i den här ordningen: rita, möblera, dekorera (måla, tapetsera och välj golv) och publicera. När man kommer till publicering så kan man skapa professionella renderingar. Redigera belysning, välj vilken tid på dygnet det ska vara (ljuset från fönstren) och tag bilden. När du lägger ut projektet så att andra kan ta del av det så får du samtidigt en lista som sammanfattar vilka material och produkter som används. Det går att dela modellen med vem som helst med dator, surfprogram och bredbandsuppkoppling.
 
Det finns en knapp för "feedback" där man klickar för att komma till en sida för kommentarer och frågor som kallas "community". De som ger ut sidan och programmet kollar kommentarerna regelbundet och lovar att svara snabbt.
 
Får man tag i bilder på sina favoritmöbler kan man lägga in dessa i modellen också.

TwitterFacebookDigg