2019-Oct-17

Senast uppdaterad09:16:34 AM GMT

Bygg ihop en bil på mindre än 60 minuter

Skriv ut
UrbanTABBY
Bilvärldens version av IKEA har nu blivit en verklighet. Möt TABBY, en open source bil.

OSVehicle heter företaget som påstår att det är möjligt att packa upp, montera ihop och köra iväg med TABBY inom en timma. Något som gör den här plattformen ännu mer intressant och spännande är att den är open source, vilket gör den väldigt enkel att modifiera och anpassa till olika behov och konfigueringar.

Målet för OSVehicle, som är baserade och grundade i Italien, är att ta open source fordon till produktion.

TABBY

OsSehicleTABBY
 OsSehicle TABBY

TABBY är en open source stomme och plattform för bilar. Den har kallats “IKEA bilen” och “Arduino för rörlighet”. Och enligt OSVehicle, företaget bakom TABBY, är det en “mångsidig plattform som kan användas av företag, av folk som vill bygga sitt eget fordon, i utbidnings syften och mycket mer.”

Grunden till att dessa argument kan beskriva TABBY är just att den är open source. Detta betyder att ritningarn är tillgängliga för alla att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera. För TABBY gör detta att ritningarna finns att ladda ner på OSVehicles hemsida och de uppmuntrar till att man skall lägga till, förändra och göra de ändrade ritningarna tillgängliga för anda så att ideerna sprids.

Plattformen är konstruerad så att den skall vara enkel att montera ihop och plocka isär. Något som kan gör det enklare att under tiden underhålla och fortsättningsvis modifiera bilen man byggt..UrbanTABBY-video1

 

 

Se här en time-lapse video av monteringen av en TABBY, där två personer sätter ihop bilen på 41 minuter >>

 

Urban TABBY

Urban TABBY är den väglagliga versionen av TABBY. Då TABBY i sigsjälv saknar många  komponenter som gör den laglig att köra på vägarna. Men för att göra det enklre finns Urban TABBY. Vilket är ett kit som man kan montera på ett TABBY chassi för att göra denjust  laglig att köra på allmän väg utan att själv behöva oroa sig över alla små detljer och strukturella komponenter.

Då Urban TABBY bygger på TABBY platformen och dess principer kan man  självklart anpassa och modifier bilen efter eget tycke och behov. Förläng bilen och gör den fyra sitsig eller byt ut elmotorn mot en bensin driven motor eller varför inte en hybrid.

Flertalet motorer kommer finnas tillgägnliga från OSVehicle. En i varje kategori av el-, hybrid- och bensinmotor. Där elmotorn beräknas ha en elkonsumtion på 10 till 12 km per kWh och med en räckvidd på 90 till 100 km på ett 8kWh batteri. Medan bensinmotorn beräknas dra 3 liter per 100km. Men baserat på open souce principen kan såklart andra motorer anpassas och monteras i TABBY chassit.vehicle"UrbanTABBY-video}

 

 

 

Här kan du se en förklarande video kring Urban TABBY>>

 

Tillgänglighet

Företagets plan är även att förenkla inköpsmöjligheterna för bilen. Planen är att online kunna beställa den och då anpassa hur man vill konfigurera bilen, två eller fyrasitsig, el-, bensin- eller hybridmotor, vilka säten, vilka däck osv. När detta är klart och betalningen överförd så postar de delarna hem till beställaren, som sedan laddar ner ritningarna och börjar bygga.

Priset för ett TABBY chassi ligger på €500 och sedan får man lägga till batteri, elsystem, säten, däck och annat och då går priset uppåt. Men mellan €4 000 till €6 000 för ett färdigt fordon. De förväntar sig börja leverera TABBY under våren 2014.

Roberth Johansson

 

TwitterFacebookDigg