2020-Dec-06

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Organiska tegelstenar bygger upp torn

Skriv ut
torn1
En blandning av majs och svamp är grundmaterialet till tegelstenarna som ska bygga upp tre öppna torn. I sommar kommer projektet stå klart i New York.

I sommar kommer New Yorks Museum stå värd för tornet som tillverkas av organiska material. Byggnadsverket som fått namnet Hy – Fi och är ritat av arkitekten David Benjamin kommer i första hand bestå av majsskal och svamp. Tegelstenar av dessa två organiska material kommer byggas upp på plats för att skapa tre öppna torn innan de slutligen kommer toppas av en mindre uppsättning av tegel belagda med en reflekterande film.

Majs och mycel blandas

torn-video Load a sample iFrame Tegelstenarna tillverkas genom en blandning av hackade majshylsor och mycel vilket är den växande delen av svampen. När de blandats samman placeras de i en form där de växer till rektangulära former. De reflekterande ytorna på tegelstenarna som kommer placeras högst upp i installationen kommer att bidra med direkt solljus till de organiska tegelstenarna under sig och därmed växer och stelnar de ytterligare. Hy – Fi skapar sitt eget mikroklimat genom ”att dra in kall luft längst ner och trycka ut varm luft längst upp på toppen”. Man förväntar sig även att dramatiska ljuseffekter kommer skapas med hjälp av olika vinklar där ljuset kommer lysa på strukturen och reflekteras bort.

Idén har vunnit pris

torn5Idén har vunnit Museum of Modern Art och MoMA PS1:s pris till unga arkitekter 2014. Arkitekten David Benjamin har i och med vinsten fått chansen att bygga upp sin konstellation på MoMA PS1 på Long Island City i New York. Reglerna för deltagarna var att designa skapelser som erbjuder utemiljö, skugga och vatten. Deltagarna skulle även se till att deras strukturer kunde demonteras ner utan att ge avfall. David Benjamins byggnad Hy – Fi är utöver detta även koldioxidneutral. De reflekterande tegelstenarna kommer att tas tillbaka av det tillverkande företaget för att användas till studier, de organiska tegelstenarna som utgör majoriteten av byggnaden kommer komposteras.

– Det tar ungefär fem dagar för tegelstenarna att växa och det kommer finnas olika tillväxtcykler under de två månader som det tar att tillverka de tegelstenar som behövs till skulpturen. Tornet kommer byggas med hjälp av typiska tegel och murbruksmetoder där en exakt 3D-modell även kommer användas, berättar arkitekten David Benjamin.

Ekologiskt och återvinningsbarttorn3

Enligt David Benjamin kommer tornet ta ett par veckor att bygga på plats. Det kommer bli 100 procent ekologiskt och helt återvinningsbart där de växande tegelstenarna kommer användas till ett annat projekt samt är fullt komposterbara.

torn4Tävlingen ”The Young Architects Program” hålls årligen och är till för att ge nya arkitekter chansen att visa upp sina innovativa installationer på gården utanför MoMA PS1 Long Island City i New York. Projekten ska ta itu med miljöfrågor, vara hållbara och kunna återvinnas. Man vill lyfta fram en framtid med en sund inställning till avfall, energi och kol. Förra årets vinnare var ”Party Wall” som designades av studio CODA. Tävlingen är nu inne på sitt 15:e år och har även spridits internationellt, liknande tävlingar finns i Istanbul, Rom och Santiago.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg