2019-Oct-20

Senast uppdaterad11:09:34 AM GMT

Sakernas Internet innebär kontroll och bättre service

honeywell
Om sakernas Internet uttalade sig nyligen Joseph Reger i en webbartikel på www.i-cio.com.

Reger är teknikchef på Fujitsus internationella verksamhet och har sitt kontor i Tyskland. Han beskriver både faror och möjligheter när prylar och maskiner kopplas till Internet.

Nästan allt kommer i en snar framtid att få egna IP-adresser; allt från matvaruförpackningar och hushållsmaskiner till mediciner och fysisk infrastruktur som vägar och broar. Det blir ett övervakningssamhälle, men när det gäller Sakernas Internet är det förstås i första hand just saker som synas och inte människor.

Det händer redan nu

Utvecklingen av Sakernas Internet har börjat; redan idag är fler saker uppkopplade än människor. Många tror att 2020, alltså om sex år, kommer mellan 50 och 60 miljarder saker att vara kopplade till Internet. Det handlar om att hämta information från sensorer, kontrollapparater och maskiner som utbyter information sig emellan.

Vi kommer att vinna bättre service med Sakernas Internet, säger Reger.

De nya svårigheter som uppkommer med Sakernas Internet är att behålla säkerhet och värna om privatlivet. Risken för cyberattacker blir också större.

Även sladdlöst

Samtidigt har det utvecklats en industri för produkter och lösningar som används när maskiner utbyter information i nätverk. Det finns lösningar för uppkopplingarna både sladdlöst och med sladdar. Som vanligt är några av de viktigaste argumenten för en produkt över en annan, hur snabb produkten är och dess skalbarhet.

Teleoperatörer gnuggar händerna av förtjusning. Här finns pengar att tjäna i framtiden – och här finns kunderna. Man använder också begreppet M2M, och syftar på maskiner som kommunicerar med varandra. Några områden som pekas ut är sjukvårds- och hälsosektorn samt konsumentelektronik som kameror, musikspelare och TV-apparater.

Hushållstjänster kan bli bättre

Därutöver tror många att företag som levererar tjänster till hushållen som vatten och el eller hemförsäkringar, kommer att använda M2M-service som ett komplement till sina nuvarande tjänster.

En specifik konsumentgrupp som också pekas ut är fordonsägare. Försäkringsbolagen ser behovet att kunna spåra stulna fordon. M2M ökar också möjligheten att kalla på hjälp vid en nödsituation i trafiken.

TwitterFacebookDigg