2020-Dec-05

Senast uppdaterad10:17:26 AM GMT

Nytt stöd för 3D-kartor ökar tillgängligheten

Skriv ut
WebGL
Stödet innebär att fler kan ta del av 3D-kartor och visualisering via Internet.

Agency9 som är en leverantör av webbaserade mjukvarulösningar för 3D-visualisering introducerar nu WebGL på sin plattform för 3D-kartor (3DMaps).

Vad innebär stödet av WebGL?

Håkan Engman– WebGL är en spännande ny standard för pluginfri 3D-rendering i webbläsaren. De senaste versionerna av Internet Explorer, Firefox, Chrome och Safari har stöd för standarden. Med stöd för WebGL i vår plattform 3DMaps breddar vi så att fler kan ta del av 3D kartor och visualisering via internet, berättar Håkan Engman, VD Agency9.

WebGL innebär en plattformsoberoende och avgiftsfri webbstandard och är baserad på Agency9s 3DMaps-plattform. Med WebGL som plattform kommer kunderna nu ha möjlighet att distribuera 3D GIS-lösningar och visualiseringar med ökad tillgänglighet. Utvecklare som är bekanta med OpenGL ES 2.0 kommer att känna igen WebGL. Som en shader-baserad API används GLSL med konstruktioner som semantiskt liknar den underliggande OpenGL ES 2.0 API.

Vilka fördelar medför WebGL?

– Främst innebär det att fler kan använda sig av olika interaktiva tillämpningar med 3D stadsmodeller och visualisering på internet. Och oavsett om applikationerna körs som java applet eller som WebGL får användaren den kraftfullaste 3D-upplevelsen på nätet direkt i sin webbläsare, säger Håkan Engman.

Agency9 gör det möjligt för konstruktions- och infrastrukturbolag, kommuner och myndigheter att publicera och visualisera interaktiv 3D-data på internet. Deras innovation i funktionalitet och distribution generar lösningar till organisationer för att nå slutanvändare.  Produkten är unik i att stödja marknadens alla stora plattformar och webbläsare. 3DMaps är plattformen som Agenc9s GIS-applikationer bygger på. 3DMaps åstadkommer verklighetstrogen 3D-visualisering och prestanda direkt i alla standardwebbläsare.

WebGL.2

Vilka är era kunder? Vem är den typiske användaren av er programvara?

– Våra kunder är idag huvudsakligen kommuner och myndigheter. WebGL öppnar även nya möjligheter i kommersiella kartportaler. Användare kan vara allt från privata användare eller professionella experter. Vår vision är att göra applikationer tillgängliga på bredd, säger Håkan Engman.

Hur kommer programvarans tillämpning se ut?

– WebGL kommer bland annat att implementeras i CityPlanner som är vårt webbaserade 3D visualiseringsprodukt och används som ett projektverktyg i kontorsmiljö till att generera exempelvis en medborgardialog samt digital översiktsplanering och kan användas internt eller som ett publiceringsverktyg, säger Håkan Engman.

Med WebGL expanderar man nu på en ny växande marknad inom 3D GIS och visualisering för stadsplanering. Agency9 3DMaps WebGL kommer att tillhandahållas på Agency9 ”Developer portal” för utvecklare och partners. Man kommer ha ett samordnat programmeringsgränssnitt för att stödja portabilitet mellan teknikplattformar. Kund och partners kan utveckla program utifrån olika tekniska alternativ beroende på krav samt även föra över information till en annan plattform.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

 

TwitterFacebookDigg