En framtid med 3d utskrivna robotar

Skriv ut
3d-robot
Brian David Johnson, Intels egna futurist, ser en framtid där vi tillverkar egna robotar främst med 3D skrivare.

Den internationella processortillverkaren Intel har för ett tag sedan en anställd futurist, vars uppgift är att tänka ut och fundera på vad framtiden kommer föra med sig och hur människorna då kommer att interagera med teknologin. Brian David Johnson heter han beskriver själv sitt jobb som "Mitt jobb är att se 10 till 15 år fram och komma med en vision för hur människor kommer att interagera med datorer." Detta har lett honom till att skapat ett intressant projekt om den nära framtiden som innehåller en kombination av robotar och 3d skrivare.

Enligt Brian David är nästa steg inom robottekniken lätt tillgänglig, anpassningsbar och enkel för de flesta att skapa en egen robot. Detta ingår i något som han kallar ”futurcasting”, vilket inte betyder att han försöker förutspå framtiden utan mera utröna en vision om framtiden som han och Intel kan arbeta mot att skapa.

Personliga robotar

Brian David
 Brian David Johnson roboten Jimmy

På grund av det så har han dragit igång något som kallas ”21st Century Robot”. Det är en modulär och anpassningsbar robot design. Designen är helt open source och finns att ladda ner på internet. Denna robot kan man skriva ut hemma på sin egen 3d skrivare och enkelt koppla in en simpel elektronisk hjärna.

På projektets hemsida, www.robots21.com finns en bok tillgänglig för alla att ladda ner. Boken är gratis och open source. De har egentligen bara skrivit halva boken och letar nu efter andra människor som kan komma med idéer och tankar som de kan fylla boken med. Dessa kommer sedan att fylla på boken tills den anses färdig.

Denna bok kommer att innehålla open source ritningar och tankar för att bygga och skapa en egentillverkad och anpassad robot. På grund av att 3d skrivar teknologin blir mer och mer tillgänglig och billig gör det att man själv kan skriva ut robotens skal, exoskelett, och sedan enkelt sätta in en servomotor och elektronik.

Det här projektet är designat för en riktigt smart trettonåring, och självklart i stort sett alla andra också. I alla fall på en bas nivå. För tanken med 21st Century Robot är att folk sen skall modifiera och anpassa roboten utefter deras behov. Mjukvarans moduläritet kommer ifrån att det är app baserat. Man kan alltså designa en app och sedan lada ner den till roboten. En anpassningsbar smartphone på ben alltså.

Förut var roboten mer en industriell tillgång, men nu vill Brian och Intel plus många andra ta roboten till en mer personlig nivå. Vilket de hoppas uppnå med detta projekt och det kan bli verklighet mycket på grund av utvecklingen av 3d skrivare.

Futurist
Det är väldigt intressant att se hur Brian David och Intel kom fram till den här visionen och hur de arbetar med att tänka sig framtiden. Även om det finns flera futurister på flera olika håll, arbetar Brian David med ett annat tillvägagångssätt än många andra.
3d-robot-video

Arbeter med att lägga upp en vision för framtiden börjar med ett samarbete med Intels egna antropolog Dr. Genevieve Bell. Deras lag arbetar med etnografer, samhällsvetare och andra för att förstå det kulturens nuvarande tillståndet och försöka lista ut vart den är på väg.

Nästa steg de utför är att titta på hårdvaran. Johnson och hans lag arbetar med datavetare se var hårdvara, mjukvara och algoritmers tillstånd är i omgivningen, samt den forskning som kommer från detta område.

Först efter dessa två steg kollar de in trender runt om i samhället. Det är vid detta steg som de flesta andra futurister börjar.

För stt sedan kombinera ihop all data de samlat. Med detta skapar de sedan något som Johnson kallar ”en framtids vision” som laget sedan kan arbeta för att förverkliga.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg