2019-Oct-19

Senast uppdaterad11:09:34 AM GMT

3D skrivare kan ge OS medalj

Skriv ut
3Dskrivare1
Additive manufacturing har nu tagit sig in i sportvärlden och erbjuder samma typ av flexibilitet i design som har gjort det till en sådan framgång i andra branscher.

Tekniken har använts för att bygga snowboards, utveckla specialiserad utrustning för deltagare i Paralympics och vid tillverkning av skräddarsydda skor för fotbollsspelare.

Nu har det japanska olympiska fäktningslaget också tagit fasta på 3D skrivare för att öka sin konkurrenskraft. I OS 2012, lyckades Japan att kämpa sig till finalen och tog där ett silver. En del av lagets framgång vilade så klart på tränaren och på mycket hårt träning och arbete. Men den tredje komponenten var individuellt anpassade grepp på deras florett som producerats på en 3D skrivare.

Mordern fäktning

Grepp på moderna fäktnings svärd ser inte riktigt hur man skulle kunna förvänta sig från att titta på filmer. I stället för ett rundat enkelt grepp av metall eller läder, är varje grepp anpassat för att passa fäktaren. Resultatet är något som kan misstas som en klädkrok.

Under tidigare år var varje fästet byggd speciellt för en enskild idrottsman, och om svärdet råkade gå sönder, var det ett stort problem om de inte hade en reserv. Nu har 3D skrivare klivit in för att ge en möjlighet att snabbt designa, skapa prototyp och tillverka greppet för att säkerställa att varje idrottare har anpassad och ordentlig utrustning vid alla tidpunkter och i alla oväntade händelser.

Japans OS lag

Osamu Takeda, forskaren som leder arbetet med att skapa prototyperna för svärdsgreppen vid University of Tsukuba, Japan, kommenterade, "Spelarna är inte ingenjörer. De talar om sina behov instinktivt. Så, med detta i åtanke, utvecklar vi olika modeller baserat på olika antaganden. Med Stratasys Objet Connex multi-material 3D-skrivare, kan vi enkelt göra det. Vi kan reagera flexibelt och snabbt till idrottarnas kommentarer."

Osamu.TakedaVarje medlem av det japanska laget hade fått med sig fem individuellt anpassade grepp till OS i London 2012, vilket gör det osannolikt att någon av idrottarna skulle vara utan ett grepp vid något tillfälle under tävlingen. Detta ger fäktarna en känslan av trygghet i att veta att de kunde ta i så hårt som behövs utan rädsla för att deras utrustning skulle gå sönder. Laget lyckades vinna en silvermedalj under London OS 2012. 

Ytterligare sporter

University of Tsukuba undersöker nu andra sätt och områden där 3D skrivare kan erbjuda en konkurrensfördel för idrottarna. Möjligheterna inkluderar skyddsutrustning för gymnaster, skor för spjutkastare, triathlon kläder, seglingsmaster, ett system för bedömning av fotarbete i badminton och många andra områden.

"Oavsett vilken idrott det kan vara, handlar det om att utforma skräddarsydd utrustning för att göra det möjligt för idrottare att maximera sin personliga förmåga" sa Jon Cobb, Executive Vice President of Marketing, Stratasys. "Stratasys 3D-skrivare har en lång historia med sportvärlden, som spänner över allt från design av skräddarsydda löparskor till 3D-utskrifter av delar för cyklar och skotrar. Noggrannheten av vår teknik och hållbarheten och flexibiliteten i våra material möjliggör designers av sport utrustning att utveckla banbrytande koncept. Dessutom innebär den snabba handläggningstid för 3D-utskrifter att idrottaren kan prova flera designförändringar tills utrustningen exakt matchar personliga önskemål."

3D-skrivartekniken fortsätter att sprida sig och utveckla nya områden. Detta oftast för sin flexibilitet och snabba process från design ide till test av prototyp. Sport världen är ytterligare ett exempel på detta.

Roberth Johansson 

TwitterFacebookDigg