2019-Oct-19

Senast uppdaterad11:09:34 AM GMT

Ny 3D-skanner enkel att använda

Skriv ut
alt
Den nya 3D-skannern tar verkliga föremål, skannar dem med hjälp av en kamera och två lasrar och gör en digital 3D-modell utan något krav på design- eller 3D-mjukvarukunskaper.

– Det stora med den nya 3D-skannern är att det är en produkt som når konsument-produktstatus. Med det menar jag att allting är designat för att en som inte har några förkunskaper i 3D eller CAD ska kunna använda den. Den är förpackad på ett konsumentvänligt sätt och användaren packar upp den som vilken tv eller mikro som helst. Du får med en manual som hjälper dig komma igång, men som så mycket inom ny teknik hittar man den riktiga informationen online.

– Processen att läsa in föremål är så enkel den kan bli. Mjukvaran som du installerar gratis på en vanlig dator (Mac, Windows och Linux stöds) är oerhört enkel att använda och du behöver inte trixa med inställningar för att få in en modell i 3D. För att sammanfatta så är det en produkt som vi kan likna med de första skannrarna för kontorspapper som nådde hemmet, men med en extra dimension, säger Anton Månsson, Säljchef Hårdvara på Creative Tools.

Anton Månsson3D-skannern är optimerad för att fungera sömlöst med Replicator 3D-skrivare och ett 3D-modellforum, Thingiverse.com. 3D-skannern kan användas på ett kontor, i en monteringshall, verkstad, klassrum eller i hemmet för att snabba på modellering och prototyparbete för att skapa konstverk, skulpturer och figurer samtidigt som den fungerar för digital arkivering av föremål. Bara anslut skannern till en laptop eller PC så är du redo att digitalisera i 3D.

– Det bästa är utan tvekan enkelheten. Skannern är väldigt mycket enklare än alla andra 3D-skannrar på marknaden. Men det sagt är det fortfarande en ny teknik och det kommer finnas en del som inte lyckas på första försöket med en skanning. Jag vill jämföra det lite med när man köper en ny smartphone. Klart man hittar startknappen och kan ringa, men hur man delar en kontakt med sin kompis är inte självklart från starten. Det som skiljer skannern i enkelhet är framför allt mjukvaran. Den är verkligen automatiserad på ett sätt som fungerar. Användaren behöver inte behandla sin modell innan utan den fungerar att använda i 3D-ändamål såsom 3D-utskrifter, 3D-bilder eller ritningar.

Den nya 3D-skannern erbjuder:

  • Enkel men ändå kraftfull mjukvara för att skapa rena, vattentäta 3D-modeller med två klick
  • En digital 3D-modell på några minuter
  • Inga förkunskaper i 3D-modellering eller CAD-arbete krävs för att komma igång
  • Exporterar en standard 3D-filformat som kan förändras och förbättras i program från en tredjepartstillverkare
  • Skapar en digital 3D-fil redo att skrivas ut på en 3D-skrivare
  • Enkel uppladdning på Thingiverse.com, användarforumet för att upptäcka och dela med sig av 3D-utskriftsbara föremål med över 100.000 användare.
  • Möjligheten att digitalisera fysiska föremål med upp till 20 cm i diameter och 20 cm höga med en vikt på upp till 3 kg.

– Det som vi ser som starten på en ny industriell revolution har precis blivit mer komplett. 3D-skrivare har sedan något år tillbaka nått en sådan konsumentvänlig nivå att de flesta som har förkunskaper i 3D (vilket är förvånande många i Sverige) kan börja skriva ut fysiska objekt från datorn med en investering som ekonomiskt motsvarar en ny mobil eller en skinnsoffa. Det som nu sker är att cirkeln sluts med möjligheten att oerhört enkelt även läsa in fysiska föremål till digitala modeller som man förändra, förbättra, dela med sig av och tillverka hemma. Det finns något för alla i att 3D-skanna och 3D-printa föremål, säger Anton Månsson. 

Fotnot: Den nya 3D-skannern som avses i artikeln kommer från MakerBot och heter Digitizer

Annelie Jonsson

TwitterFacebookDigg