2019-Jun-18

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

3D-utskrifter används i utveckling av robotbyggsats

Skriv ut
robotbyggsats
Det är fråga om en pedagogisk leksak för barn från sex års ålder men byggsatsen kan lika gärna intressera unga vuxna eller den som tycker om teknikprylar.

Vi ringer upp Christian Guder i Tyskland. Anledningen är att han och hans kollegor vill tala om en ny produkt, en leksak, som är en byggsats som kan användas till att bygga en robot. Prototypen tar man fram i samarbete med Stratasys genom att använda 3D-skrivare. I grunden handlar det om ett universitetsprojekt från Bauhaus University Weimar.
 
Christian säger inledningsvis att han vistats en kort tid i Göteborg där han läst produktdesign. Det var en trevlig tid minns Christian och börjar berätta om den kalla svenska vintern som han uppskattade mycket.
 
Alla kan bygga en robot
 
- Leonhard Oschütz uppfann leksaken vid  Bauhaus University Weimar 2009. Jag och Matthias kom med i företaget i oktober 2011. Sedan dess har vi jobbat heltid med projektet, säger Christian.
 
Det är fråga om en pedagogisk leksak för barn från sex års ålder men byggsatsen kan lika gärna intressera unga vuxna eller den som tycker om teknikprylar. Byggsatsen heter Kinematics.
 
Byggsatsen består bland annat av kuber som är fyra centimeter i diameter. Delarna finns i flera andra former, och alla har ungefär samma storlek. Några av dem kan rotera, vippa eller byta rörelse.
 
Christian talar om varje del som en modul. De innehåller batterier och motorer, och byggsatserna för de minsta barnen är förprogrammerade så att de kan röra sig så snart delarna sätts ihop, formen på roboten är klar och användaren trycker på startknappen.
 
Lite äldre barn kan programmera sina figurer när de byggt dem. Det finns två olika sätt att programmera, genom att visa med egna rörelser, eller genom att använda mjukvara i en dator, läsplatta eller smart mobiltelefon.
 
3D-utskrifter blir prototyp
 
Allt utvecklingsarbete görs i liten skala, förklarar Christian. Metoden beskriver han som ”quick and dirty”. De ritar, skickar iväg ritningen och två dagar senare får de tillbaka en utskrift från en 3D-skrivare. De gör inga simuleringar och ingen i utvecklingsgruppen är ingenjör i grunden. Till designarbetet använder de Solidworks från Dassault Systèmes och ibland programmet Rhino (för grafik i 3D).
 
Christian säger att de vunnit ett svenskt pris för byggsatsen; The Robotdalen Innovation Award. De hämtade priset i Eskilstuna i maj i år och fick en välkommen paus i utvecklingsarbetet. Prissumman var på 1 000 euro.

Här är teamet bakom Kinematics-byggsatsen. Leonhard Oschütz, productdesiger, Matthias Bürger, ekonom, och Christian Guder, produktdesigner. I november hoppas de ha klart med finansiärer. Källa: Kinematics.  Kinematics team 


Söker finansiärer
 
Redan i november i höst hoppas Christian och hans kollegor ha klart med finansiärer. Därefter ska de anställa elektronik- och maskiningenjörer. Dessa ska ta produkten från prototyp till färdig produkt.
 
Projektet behöver alltså fortfarande pengar som ska användas till att utveckla prototypen till en produkt som går att masstillverka. Christian och hans kolleger har talat med ett par investerare som uttryckt intresse.
 
Elever lär sig om industrirobotar
 
Det är lättare att få pengar till mjukvaruprojekt, förklarar Christian, som har lägre risk. Detta trots att det är svårare att kopiera hårdvara.
 
Byggsatsen har testats av skolor och på vänners barn. Den har också visats på industrimässor och konferenser där användare haft chans att prova hur den fungerar.
 
En av de främsta egenskaperna med byggsatsen är att lärare i skolorna kommer att kunna visa för eleverna hur fascinerande det är med robotar. Samtidigt kan de lära sig om sensorer, automatisering och programmering. Till byggsatsen hör också delar med solceller, vilket innebär att det är möjligt att prova hur det är att jobba miljömedvetet.
 
Leksaksmarknaden lockar
 
Just nu utvärderar Christian och han kolleger hur man ska kunna göra leksaken billigare. Avsikten är att robotbyggsatsen ska komma in på marknaden för leksaker och då är priset avgörande för framgångarna. Målet är att ha en färdig produkt att sälja på marknaden 2016.
 
Innan dess, under 2015, ska byggsatsen säljas till skolor. Till det finns redan en partner för marknadsföringen. De allra första produkterna ska vara färdiga i november och december nästa år. Hittills saknas prototyper till några av delarna. De är mitt uppe i ett ett spännande projekt och mer arbete väntar för Christian och hans grupp.
 

Prototypenbau

 

 

Teamet bakom robotbyggsatsen använder 3D-printing från Stratasys för att utveckla en prototyp. Källa: Stratasys. 

Jane Hamrin

TwitterFacebookDigg