2019-Oct-19

Senast uppdaterad11:09:34 AM GMT

Passion för innovation

innovation
Det finns så mycket att säga om innovation. Det är en ostoppbar kraft, en garanti för att världen – i det långa perspektivet – alltid blir bättre.

Med nya produkter och idéer som löser gamla problem, som förändrar samhället i grunden. En utveckling som bara går snabbare. Och så många tankar det skapar – tankar som lätt försvinner i bruset. Därför hade jag tänkt passa på att samla mina egna intryck, tankar och idéer, om företaget jag arbetar för men framför allt om innovation i stort, här.

Ett nödvändigt samtal
För en tid sedan skrev jag ett inlägg i den intensiva och pågående debatten om det svenska innovationsklimatet. Det är en otroligt viktig debatt för allas gemensamma framtid som förtjänar att föras året om och jag är tacksam för all feedback som min text har fått. Inte minst för alla konstruktiva förslag kring hur mina tankar om ämnet skulle kunna utvecklas och förverkligas för att bidra till att svenska företag stärker sin ställning som innovatörer internationellt.  Jag fortsätter gärna samtalet här – vad tycker du?

Trä som högsta mode
Det är lätt att fastna i tanken att innovation berör bara vissa produktområden – den senaste smarta mobilen eller surfplattan, klockor, accessoarer och nya klädkollektioner från de djärvaste modeskaparna. Men ibland kan man hitta de allra coolaste fynden i de mest traditionella, vardagliga industrierna. För en tid sedan läste jag om ett otroligt spännande projekt, som dessutom är svenskt. Made in Sweden – framtidens textilier och papper är ett samarbetsprojekt mellan svensk skogsindustri, textilindustrin och forskningseliten, under ledning av Mittuniversitetet i Sundsvall. Det bygger på en långsiktig strategi hur Sverige ska utvecklas till ett biobaserat samhälle. Det omfattar saker som storskalig produktion av papperstextilier – med samma kvalitet och egenskaper som bomull - biobaserade kompositmaterial, och produkter för att lagra energi i papper. En helt ny marknad med ett råmaterial som vi har i överflöd. Läs mer här! Och tänk tanken att om några år är kanske den där djärva klädkollektionen skapad av trä… eller av något helt annat, som ålslem – en annan framtidsvision som är läskig och fascinerande i ungefär lika delar.

3D-skrivare på ont – och gott
Ingen som är intresserad av innovation kan väl ha missat att 3D-skrivaren varit ett brännhett medieämne under våren och sommaren. Medan mycket av mediarapporteringen (och kriminalserierna på tv) handlat om möjligheterna och farorna med att det inom kort kan vara möjligt att producera fungerande 3D-utskrivna vapen  föredrar jag att se möjligheterna med tekniken. Ett initiativ som är extra värt att lyfta fram – och ett underbart exempel på hur ny teknik kan lösa gamla problem – pågår vid universitetet i Oxford och använder 3D-skrivare för att skapa syntetisk vävnad, som kan imitera egenskaperna hos organisk vävnad och till och med leda elektriska signaler. De medicinska möjligheterna som detta medför på lång sikt är verkligen fantasieggande. Föreställ dig att med hjälp av individuellt designade, 3d-utskrivna nerver kunna reparera skador som idag leder till ett liv i rullstol.

Det är det som är det allra bästa med innovation – det är faktiskt bara den mänskliga fantasin som sätter gränserna.

Ylva Berg är nordenchef på Dassault Systèmes, av Forbes årliga undersökning rankat som ett av världens mest innovativa företag 2012. Hon har mångårig erfarenhet från företag och organisationer som går i täten för att leda utvecklingen.

TwitterFacebookDigg