2019-Aug-24

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Marslandningen gjordes med NX och Teamcenter

CuriosityRover
Hade det varit Facebook som använts av teknikerna på Nasa för att få ner Curiosity Rover på mars så hade det med all sannolikhet blivit rikligt omnämnt i media.

Men ett sådant program går förstås inte att använda i det sammanhanget. Istället använde man program för tekniker. Det var program som många tekniker känner till och använder dagligen på sina jobb runt omkring i världen, även här i Sverige.

De flesta vanliga människor har aldrig hört talas om Teamcenter, PLM eller den industri som står bakom. Det gäller förstås inte läsarna här på Netcommunity som hela tiden får nyheter från PLM-tillverkare som Siemens PLM Software, Dassault Systèmes, Autodesk och PTC.

Susan Cinadr på Siemens PLM Software har skrivit en text om mars-landningen som finns utlagd på internetsidan Manufacturing.net. Hon berättar att avdelningen Jet Propulsion Laboratory (JPL) på Nasa använt flera dataprogram från Siemens PLM Software och hon passar på att gratulera personalen på JPL för en lyckad landning.

JPL använde NX till att skapa geometri och generera den termiska modellen. Teamcenter användes till att samla och spara designdata. Användandet av de båda programmen innebar att det gick snabbare att skapa ny design och få med den i CAD-miljön så att man kunde uppdatera modellerna och snabbt utföra analyser.

Cinadr har varit i kontakt med Bill Allen som är mechanical design engineer på JPL och han berättar att rymdfarkosten har unik design.

”Vi får ingen andra chans där vi kan försöka på nytt eller bygga om eller serva eller göra om designen. Vi har bara en chans – och vanligtvis handlar det om något vi aldrig gjort tidigare. Vi försöker använda verktyg som redan finns och beprövade processer för att ta oss igenom en unik design”, säger Allen.

Cinadr berättar därefter att det är nästan ett årtionde sedan JPL började använda något som Siemens kallade Beta NX 1. På den tiden hade JPL många olika verktyg för att styra design och data. För det mesta handlade det om vanliga fysiska arkivskåp. JPL behövde något som var modernt och som skulle fungera i en framtida miljö också. Både NX och Teamcenter var bra val som innebar att JPL fick en arkitektur ”utan sömmar” där olika mjukvara har gränssnitt som fungerar tillsammans. På så vis fick JPL bättre kontroll över hur de skickade och tog emot data. Hur mycket data rörde det sig då om? Det handlade om ungefär 1 terabyte. Genom att använda CAD/CAM/CAE så har JPL kunnat digitalisera design, simulera och montera innan en enda del blev gjord (helt digitalt alltså).

NX har i det här sammanhanget använts så att JPLs medarbetare kunnat försäkra sig om att delarna till farkosten skulle passa ihop, fungera utan problem och stå emot oavsett vilken miljö den skickas till. De digitala verktygen användes även till att förutse och kontrollera temperaturen på de sofistikerade instrumenten så att den enbart varierade inom en grad Celsius. Användningen av NX innebar, skriver Cinadr, att upprepningar i design och analys gick fortare, det blev mindre manuellt arbete och effektiviteten ökade. Dessutom ledde det till att man hade större tilltro till den färdiga designen och hade provat hur det skulle gå i verkligheten genom att göra simuleringar.

I framtiden kan JPLs ingenjörer återanvända design eftersom hela modellen till Rovern finns i en hanterbar databas. Man räknar därmed med att det kommer att leda till ökad effektivitet, bättre styrning av konfigurationen och att det blir lättare att komma åt beprövad kunskap. Några delar som kan komma att återanvändas är raketmotorn och system för värmefrånstötning. Värmen och skillnaderna i temperaturer vid en sådan här resa är förstås ofantligt mycket större än något vi har erfarenhet från här på jorden.

TwitterFacebookDigg