2019-Oct-20

Senast uppdaterad11:09:34 AM GMT

Tyg av cellulosa kan rädda svensk pappers- och massaindustri

tråd
Sveriges Radios reporter Jesper Ingevaldsson rapporterar om hur svensk textilindustri ska bli ”het” igen.

Ett nytt slags tyg ska bli både billigare och miljövänligare än den cellulosatextil som finns idag. Den nya textilen tas fram i ett samarbete mellan industri och forskare.

Det är alltså fråga om ett nytt slags tyg, även det gjort av trä, och det ska rädda kvar svensk pappers- och massaindustri samtidigt som det ska få igång en svensk textilproduktion, rapporterar Sveriges Radio.

Arbetet med att ta fram tyget görs i Göteborg i ett laboratorium. Materialet heter CelluNova. Man jobbar på att få fram rätt metod för att effektivt bryta sönder och göra en pappersmassa som sedan kan spinnas till textilfibrer. Tanken är att materialet ska fungera i storskalig produktion och ha bra miljövärden.

Det är tre forskningsinstitut med i utvecklingsarbetet. De arbetar i nära samarbete med dels pappers- och massaindustrin, och dels med kläd- och textilbranschen.

Planen är att bygga en komplett anläggning i redan befintliga pappers- och massabruk. Hela processen från trästockar till färdig textilfiber ska ske på samma plats.

Det finns redan fibrer som görs på cellulosa. En sådan är viskos. Problemet med viskos är att tillverkningen inte är miljövänlig. Dessutom krävs det stora fabriken som anses väl dyra för att någon ska vara intresserad av att bygga dem i Sverige.

Den nya Cellunovafibern behandlas innan den vävs eller stickas. Cellunova kan påminna om siden eller bli lik bomull.

Sveriges Radio rapporterar att Södra är ett av de inblandade bolagen. Där menar man att tillverkningen kan ersätta marknadsbortfall på det traditionella pappersområdet. De senaste åren har varit tuffa för pappers- och massaindustrin.

Sveriges Radio har även talat med Åsa Östlund på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, som är vice projektledare för den nya satsningen. Hon betonar kostnadseffektivitet och ”ekoeffektivitet”. Först blir det en demonstrationsanläggning, sa hon också i Sveriges Radios inslag den 25 april.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg