3D-printing har potentialen att revolutionera vår tillverkning

Skriv ut
felix
Idag pratas det plötsligt om 3D-printing överallt.

Det händer en hel del inom 3D-printing. Vi nås hela tiden av nyheter om billigare och billigare 3D-printers. Sveriges Television har program om hur 3D-printing revolutionerar vår värld. Till och med  Barach Obama sa i sitt State of the Union-tal i februari att 3D-printing har potentialen att revolutionera vår tillverkning. Så jag kontaktade Pär Nobring på r.a.p.s AB för att höra mig för litet hur det ser ut på marknaden med små och billiga 3D-printers.

Det finns många nyheter inom 3D-printing både det som är redan till försäljning men även sådant som kommer ut inom kort.

Bland de nyheter som Pär Nobring kunde berätta om fanns Perfactory Micro från EnvisionTEC som kan printa ut med 6 olika material både i vax och hårda material till lågt pris och med en upplösning på 31 micron. Pär Nobring berättade om att maskinen har sådan precision att ögat inte kan uppfatta årsringarna, vilket ger ett otroligt fint resultat, ett mycket bättre resultat än man har kunnat tidigare uppnå anser Pär.pärNobring

Årets nykomling är Felix 3D-printer, en lågpris printer. Nyligen ställde r.a.p.s ut på en Print mässa och väckte ett stort intresse med Felix. Konstruktionen med en stark ram gör att man inte behöver justera Felix hela tiden. Dessutom har man en väldigt låg materialkostnad, fantastiska 40 öre per kubikcentimeter, vilket bör vara den lägsta på marknaden. Felix är både snabb och noggrann. Den är kraftfull och mångsidig men enkel i användning, där färre delar och intuitiv programvara garanterar användarvänlighet. Med en noggrannhet på upp till 50 micrometer blir ytfinishen mycket fin. Allt detta med byggvolym på hela 235x205x200 mm! Många av delarna på printern är printade av den själv. Så det är möjligt att ha snabba uppdateringar för bra utskriftsprestanda. Alla utskrivbara uppgraderingar kan laddas ner och skrivas ut av användaren. Filerna är redan förberedda, det är bara att ladda ner och skriva ut.

Pär anser att man har inte vaknat upp i Sverige än för denna teknik.

-”Man satsar allt för högt i åldrarna, man borde krypa ner i åldrarna till att göra tekniken tillgänglig redan i mellan- och högstadiet, men det har inte funnits pengar. Men nu finns det så billiga printers så man kan inte längre skylla på det”, säger Pär.

-"Om Sverige ska lyfta i den kommande industriella revolutionen måste vi frigöra skaparkraften i hem och skolor. Ta hemmahantverket på allvar och gör CAD och experiment med 3D-utskrifter till självklara inslag i skolan".

Pär berättade att han själv har besökt skolor och har bemötts med stort intresse bland tekniklärarna men även bildlärarna tycket att det är jätte spännade med 3D-printing och ser stor potential med möjligheten för elever att printa ut egna figurer men att det även finns många färdiga filer att ladda ner. Även inom biologin har man stort intresse och tycker det är fantastiskt att kunna printa ut till exempel en kranie med printern.

I och med att printrarna har krupit ner i pris så har intresset börjat vakna och många småföretag har börjat investera in egna printers. Även privata personer har börjat köpa 3D-printers men inte i den mängden som Pär trodde, men han tror att det kommer att ske mycket inom det närmaste året.

Några av 3D-printers kommer med egna program så man behöver inte ens investera i förhållandevis dyra program, annars så kan man hitta väldigt billiga eller till och gratis program som till exempel Google SketchUp.

-”Detta är bara i sin linda och 3D-printrarna kommer att erbjuda mycket mer som vi inte kan tänka oss idag. Det är bara tid, fantasi och pengar som stoppar oss”, avsluta Pär Nobring.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen


TwitterFacebookDigg