2019-Jul-20

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Jag väntar på min tidsmaskin

tidsmaskin

 

Hur vore det att plötsligt gå omkring i din hemstad, ta en promenad i ditt närområde eller längst favorit gatan, men år 1880 och i 3D?

Jag har alltid tyck om att titta på bilder från förr, spelar ingen roll egentligen från vilken tidsera det är. Jag försöker då ofta fantisera om hur det måste ha varit på den tiden. Nu är jag som så många andra med på Facebook och där i en grupp som intresserar sig för hur det var förr i min gamla hemstad Kotka i Finland. Vi lägger upp bilder från så långt tillbaka i tiden som vi bara hittar och det är fascinerande att  se stadens utveckling, men självklart även se bilder från det som man även själv kommer ihåg men är borta nu. Häromdagen såg jag en bild som fick mig åter att tänka – ”Tänk om man kunde vandra omkring där och se hur det verkligen såg ut då, ca år 1930!”

Och så slog tanken mig, skulle man egentligen inte kunna göra det med dagens teknik?

3D tekniken och visualisering har ju redan gett oss en hel del fantastiska lösningar. Jag har till exempel hunnit ta del av hur man på GIT och Kartdagarna i Jönköping berättade om hur man har filmat och 3D visualiserat hela Istanbul för ett historiskt arkiv. Vi har google-gatuvyer att kunna lokalisera oss efter i både i främmande som bekanta städer.  Jag har suttit på Visualiseringscentret i Norrköping och tagit en färd från rymden och rätt ner till biosalongsstolen.  Jag åkte de häftigaste 3D åkturen i Orlando på Universals Islands of Adventure där jag for upp och ner mellan skyskraporna jämte Spindelmannen samt hade kapplöning med Harry Potter på hans magiska kvast i det mest verklighets trogna och magkittlande miljöer man kan tänka sig, och som jag sent kommer att glömma. Man kan idag konstruera i 3D och få fram en verklighetstrogen animering av din konstruktion.  Det finns teknik som kan ge en 3D simulering av hur en stad kommer att se ut efter en viss exploatering. Man kan skapa 3D av 2D och vice versa . Det finns i stort sätt inga gränser på vad man kan skapa via 3D simulering och visualisering. Så nog borde man kunna skapa 3D visualisering av gamla foton?

Plötsligt ser jag framför mig möjligheter att kunna förverkliga denna dröm med litet hjälp av andra som delar på denna dröm om att resa tillbaka i tiden, eller resa fram i tiden.

Tanken att kunna kanske gå på Historiska museet eller olika hembyggds gårdar eller varför inte stadsarkitektkontor och sätta sig i en stol och promenera  iväg i din stad som den såg ut till exempel då du föddes eller ännu tidigare.  Tanken att kunna i en 3D visualisering vandra runt i min födelsestad och se hur den såg ut då och vandra runt där min familj bodde då.
Eller se hur såg det ut på Kungsgatan i Norrköping vid sekelskiftet, kanske kliva in i en restaurang och kunna beställa från den tidens menyer och ”få” rätten framför dig och kanske till och med ha en luktupplevelse sammankopplat till detta, man skulle kanske undvika vissa bakgator om lukt upplevelser fanns med men man får ju ta tiden som den kommer.  

Det vore verkligen att kunna kliva in i en tidsmaskin och bestämma dig för om du vill se hur staden såg ut vid 1700-talet, 1800-talet eller hur den kommer att se ut 2050.

Kommer man att ha någon praktisk nytta av det? Kanske inte men livet behöver inte alltid bara vara till nytta ibland kan den vara bara till glädje och för mig vore detta ett himmelrike att kunna hoppa in i tidsmaskinen och vandra tillbaka i tiden, kanske till tonåren, födelsen, tiden långt innan min födelse och även kika på det som komma ska.
Kanske skulle det inte bli lika mycket protester vid olika förslag på förändringar i stadsbilden om kommuninnevånarna kunna sätta sig i tidsmaskinen och uppleva hur det kommer att bli och kanske även få inblickar i hur det verkligen var förr.

Nu lutar jag mig tillbaka och väntar på att någon ska leverera den första tidsmaskinen. Kom ihåg och meddela mig då!

Tiina Mauritzell

TwitterFacebookDigg