2019-Jun-18

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Falu Kommun tar initiativet till obrutet informationsflöde genom en byggnads hela livscykel.

Skriv ut
AndersMoberg 200
Nu kan Falu Kommun identifiera och spåra objekt i en byggnad, från krav till drift och förvaltning, genom ett nyskapande avtal med Cad-Q och Addnode Group.

Syftet med avtalet är att skapa ett stöd vid utveckling av IT-miljö som hanterar fastighetsförvaltningens produkt ”utrymme”, där begreppet BIM används för att beskriva innehållet. Genom att fånga och lagra relevant information om ett byggobjekt med fokus på produkten utrymme redan från tidigt skede när produkten specificeras skapas förutsättningar för att följa produkten genom dess hela livscykel. Det innebär att relevanta egenskaper om ingående artklar (artikelnummer, miljödata, instruktioner, kostnad mm) registreras och lagras för att återanvänds efter behov i byggnadens hela livscykel. Den stora utmaningen är att säkerställa att informationen kommuniceras oförändrad och integreras mellan både verksamhets- som övergripande systemmiljö.  Ett objekt ska kunna identifieras och spåras i varje fas under byggnationen, för att slutligen vara tillgängligt för drift- och förvaltningsfasen.

De system som är centrala för lösningen är 3D Cad verktyg (Revit från Autodesk) samt PLM system (Enovia från Dassault) som kommer att integreras med en mängd olika stödsystem för kalkyl, energi, miljö samt tidplanering (4D) och kostnadsplanering (5D).

Cad-Q med 20 år på nacken och idag ca 220 medarbetare på 20 kontor i Sverige, Norge, Danmark och Finland, är en del av den på Stockholmsbörsen noterade koncernen Addnode AB inom Addnode Group. Addnode Group har idag cirka 800 medarbetare i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Serbien och USA och är den största leverantören av IT-lösningar för design, konstruktion och produktlivscykelhantering till den nordiska marknaden.

Cad-Q har under flera år jobbat för att förbättra de IT-verktyg som relaterar till ritning och modeller och som används inom bygg- och fastighetsbranschen. Genom medverkan i olika branschorganisationer och erfarenheter från deras kunders behov har de lyckats skapa goda förutsättningar för ökad kundnytta kopplat till BIM (byggnadsinformationsmodeller).

– Vi har nu tillsammans med en progressiv beställare i Falu Kommun fått möjlighet att förverkliga vårt erbjudande för ett obrutet informationsflöde genom en byggnads hela livscykel. Avtalet innehåller delar som använder erfarenheter från andra branscher, såsom tillverkande industri. Detta innebär möjligheter till att resultatet av avtalet kan ge bygg- och fastighetsbranschen goda förutsättningar att ta ett stort steg framåt i utvecklingen avseende informationshantering, säger Anders Moberg, Country Manager, Cad-Q Sverige.

Falu kommun med sina dryga 56 000 invånare är i ett expansivt skede med ökad inflyttning, nybyggnation och en växande högskola. Den totala förvaltningsytan för kommunala fastigheter uppgår till ca 376 000 kvm.

Avtalet omfattar Falu Kommuns alla verksamheter och förvaltningar inklusive kommunala bolag. Dessutom får även fastighetsförvaltande organisationer inom Dalarnas läns landsting, Borlänge samt Vansbro kommuner rätt att nyttja avtalet. Implementering av de olika stödsystemen kommer att ske över uppskattningsvis upp till tre år.

– Vi vill ta täten inom utveckling av BIM för en byggnads hela livscykel. Kommunens övergripande mål är att med hjälp av den nya IT-miljön underlätta effektivisering av de kommunala kärnverksamheterna. Vi ser nu fram emot att påbörja arbetet med att förverkliga våra strategier kring detta, med stöd från Cad-Q och övriga inblandade verksamheter inom Addnode Group, säger Olle Wiking, Fastighetschef, Falu Kommun.

-I vårt arbete med att effektivisera både bygg och förvaltningsprocessen behöver vi bra verktyg för att tillsammans med kund och leverantörer, säkerställa information och data samt visualisera utrymme för kund. Den kommunala budgetprocessen gör att man snabbt måste ta fram förslag, kostnadsberäkningar och lösningar på det kunderna efterfrågar. Idag tar det arbetet för lång tid. I och med att vi nu får tillgång till it- stöd både för arbetet med tidiga skeden, förvaltning och byggprocessen kommer vi att kunna möta kundernas behov på ett bättre sätt samt långsiktigt säkerställa rätt produkt till rätt kostnad, avslutar Ander Moberg.

 

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg