2019-Jul-20

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

3D-printer snart i varje hem

skoklack
Är det en fantasi eller verklighet inom snar framtid?

För drygt ca 1,5 år sedan var jag på mässan Euromold i Frankfurt och närvarade vid en presskonferens där en expertpanel pratade om 3D-printers. Panelen bestod av experter både från servicebyråer men även andra stora användare från bland annat USA, England och Tyskland.
Jag tog mod till mig och ställde en fråga till panelen; - Kunde de se en framtid där det finns 3D-printers i nästan varje hem och att man printade sina egna saker hemma?

Det blev tyst i lokalen och jag fick känslan av att ha ställt den dummaste frågan man kan bara ställa. Sedan tog experten från USA till orda och förklarade hur han inte på något sätt kunde föreställa sig den framtiden för om inte annat så är det ju en ansvarsfråga som då blir svår, vem ställs till skadeståndsansvar om något går fel samt att det krävs ju ändå en CAD-ritning. De andra kom efter med litet mer eller mindre svävande svar på varför det inte trodde på den framtiden.

Nu ska jag även ge en förklaring hur denna futuristiska tanke ens har föresvävat i mitt huvud. Ni som har följt oss länge har ju säkert på något sätt kommit i kontakt med vår tidigare chefredaktör på Monica Westman, en kvinna som har följt med teknikvärlden under många år och som är en kvinna med huvudet på skaft. Monica och jag brukade ofta samåka till olika branschmässor och då passade jag på och försökte lära mig mer om branschen genom att fråga henne om alla dessa frågetecken som jag hade (har). Vid en av våra diskussioner kring 3D-printrar och prototyping så sa Monica att hon inte skulle bli allt för förvånad om man inom en inte allför avlägsen framtid skulle ha dessa redan då ganska små och billiga 3D-printrar hemma i de flesta hemmen för att kunna skapa sina egna leksaker. Denna tanke kändes som ett väldigt fascinerande och fantasi kittlande tanke om framtiden, ungefär som den tecknade serien The Jetson’s var på 60-talet.

Varje gång jag kom i kontakt med nyheter inom 3D-printing och prototyping och varje gång jag såg en mindre och billigare 3D-printer blev jag mer och mer övertygad om att Monica hade rätt. Jag började se bilden av hur man, kanske inte i varje hem men i de flesta hemmen, har en egen liten 3D-printer där barnen kan printa ut sina leksaker, familjen sina nya picknick muggar och lampskärmar, kvinnorna nya häftiga klackar till skorna, utbudet kändes outtömligt och för varje mässa så blev den bara större och större.

Så jag tyckte att min fråga var väldigt motiverad men av responsen så kunde man tro att jag verkligen var i The Jetson världen, även om mycket av den är ju också verklighet nu. Det var så pass att jag hade nästan lust att ducka och smyga mig ut ur presskonferensen, skamsen och rent mentalt utbuad.

Men de som känner mig vet att jag kan vara väldigt envis i det jag tror på. Så jag tog upp detta med en kamrat som jobbar inom CAD-världen. Han kunde inte heller se min vision men mot honom vågade jag mopsa upp mig, mot mina principer så slog jag till och med vad med honom.  Vadet blev att om det finns en 3D-printer i var 10:e hem år 2021, så bjuder han mig på  två öl, men har jag fel så får jag bjuda honom på en. Obalansen i vadet byggde på hans totala otro till att jag skulle vinna.

Detta var som sagt ca 1,5 år sedan och nu börjar jag skönja segerns sötma. Bara för en vecka sedan träffade jag en kund som är verksam inom 3D-printing och berättade om min vision och att jag började blir mer övertygad om att folk börjar köpa 3D-printers hem.

–”Det är ingen framtid, det finns ju här redan nu”, var hans för mig häpna svar. ”Jag har sålt en maskin till en man som skulle ha det till sin son som ska göra egna leksaker. Själv har jag dessutom printat reservdelar till dotterns docka, så det är något som i högsta grad kommer att komma mer och mer”, avslutade han.

Nu kan man dessutom läsa att Dassault Systèmes bjuder in alla Sveriges 3D-kreatörer, proffs som amatörer, till tävlingen Made In 3D. Bertrand Sicot VD på SolidWorks berättade att deras yngsta användare av program var 9 år. IT-gurun och tidigare redaktör på Wired, Chris Andersson skriver i sin bok ”The new industrial revolution” att vi på väg in i en ny fas i historien där småskalig tillverkning kommer att ersätta massproduktion och om hur man kommer att kunna skapa sina egna produkter hemma helt i led med min egen vision.

Så min vision om att vi i snar framtid kommer att kunna köpa bordsmodeller av 3D-printers i rimlig prisnivå för att låta våra barn skapa och printa ut sina egna leksaker, är inte så långt borta lägre. Det kommer säkert finnas färdiga CAD-program som ger en variation av delar som man kan välja till sin konstruktion armar, ben, torso till sin leksaksgubbe eller djur. Varje barn från 2 år och uppåt kommer att kunna skapa sina egna konstruktioner. Det är bara och se hur kvicka barnen är idag på att lära sig smarttelefoner redan vid 2 årsålder och kan bläddra bland menyerna och hitta sina spel. Att skapa en egen konstruktion kommer säkert att vara en barnlek för dem.
Leksaksbutikerna kommer att ha självhäftande peruker och kläder framför allt kanske till tjejdockorna. Du kommer att kunna med enkla förprogrammerade 3D-program bestämma dig för hur din mugg eller lampa ska se ut genom att bara justera litet här och där, säkert då med enkla klicka-och-dra funktioner. När din egen konstruktion är klar, bestämmer du färg och antal och klickar på print och voilá, din egen docka, mugg, lampa, skoklack eller varför inte hela skon är klar.

Vi kommer inte att behöva oroa oss om vem som har ansvaret mer än när det en mikrovågsugn, bara man kommer ihåg att skriva att man inte får micra sin hund i ugnen, eller i detta fall kanske att man inte försöker printa skon direkt på foten, så går det bra.

Jag ser möjligheterna – jag väntar på den revolutionen – och den skaparglädjen den kan ge oss alla.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg