2018-Oct-15

Senast uppdaterad09:35:27 AM GMT

Designpris för innovativ smartphone för seniorer

Skriv ut
dorophoneeasy
Veryday och Doro har tilldelats det prestigefyllda internationella designpriset, iF Product Design Award för designen av den första smarta telefonen som är särskilt utvecklad för seniorer.

Veryday är en av världens ledande och mest prisbelönta designbyråer. Sedan 1969 har företaget skapat användarcentrerade designlösningar för både produkt- och tjänsteutvecklande företag. Nu fick de uppdraget att designa en smartphone anpassad för seniorer.

Doro PhoneEasy 740 har fått det betydelsefulla internationella designpriset If  Produkt Design Award för sitt gränssnitt, vars design helt baseras på en studie av de äldres önskemål om hur de vill att en telefon ska vara utformad vad gäller användarvänlighet och funktionalitet.

- Det är gränssnittet som är särskilt utvecklat, berättar Anna Romboli, kommunikationschef på Veryday. Ikonerna är till exempel större än på en vanlig smartphone, vilka är gjorda för att vara tydliga med höga kontraster. Formen, färgen och detaljerna är utformade för att kännas igen och skilja sig från varandra. Hårdvaran på telefonen är särskilt anpassad med både knappar och pekskäm för att användaren själv ska kunna välja hur de vill göra. Det är inte alltid så lätt att använda pekskärm i början men det beror på hur van man är. Enligt de äldres önskemål i användarstudien i gruppen 60-89 år ansågs det att vissa saker är lättare att göra med knapparna, som till exempel att skriva sms, medan andra funktioner är bättre att göra med pekskärmen.annaromboli

Anna Romboli berättar vidare att det är, och anses även av de äldre, en bra telefon att lära sig på och vänja sig vid ny teknik. Det innovativa vad gäller Doro PhoneEasy 740 är att det går att ladda ner exakt vilka applikationer och funktioner man vill ha i sin telefon. Dessa kan man lätt ställa in och styra själv via Doros hemsida för gränssnittslösningar, Doro Experience.

Med detta redskap går det att hålla nere funktionerna och bara ha sina egna utvalda applikationer. Om senioren tycker det är krångligt att reda ut funktioner och applikationer och ladda ner i sin telefon är det lätt att ta hjälp av familj eller vänner. Speciella funktioner för äldre som finns i telefonen är GPS-trygghetslarm, 5 MP kamera och förstoringsglas för att nämna några.

experienceDet är meningen att tekniken ska göra vår vardag lättare men det är inte alltid det är så. I detta fall har designteamet verkligen lyssnat på målgruppen och därmed utvecklat en smartphone som är unik. Alla kan därför ta del av den moderna tekniken utefter sina egna förutsättningar på ett mer tillgängligt och användarvänligt sätt.

– Teknik ska göra vardagen enklare och en smartphone behöver inte vara komplicerad eller svår att använda. Designteamet har verkligen lyssnat till målgruppens behov och utvecklat en användarvänlig smartphone, som är unik i sitt slag. Vår nya mobil gör att smarta telefoner blir tillgängliga för fler seniorer som därmed inkluderas i vårt alltmer digitala samhälle, säger Camilla Nilsson, marknadschef på Doro.

Ulrika Ewerman, designansvarig för Doro på Veryday uttrycker sin glädje för designpriset för Doro PhoneEasy 740.

   – Vi är otroligt glada för utmärkelsen. iF-symbolen är internationellt erkänd som ett signum för innovativ design av högsta kvalitet, säger Ulrika Ewerman.

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

TwitterFacebookDigg

PTC lanserar Creo 5.0 - den senaste versionen av sin prisbelönta CAD-lösning

2018-03-21 17:08

creo5.0

Lanserar funktioner för additiv tillverkning, optimering av topologi samt simulering.
 

Festo på Scanautomatic

2017-12-20 14:01
 ReinoLager”Vi satsar oproportionerligt stort 2018!”
 

En kostnadsfri halvdag med fokus på kallformning och rullformning!

2017-05-16 13:59
MSC tech
MSC arrangerar en teknikdag den 8 juni i Göteborg där vi kan erbjuda dig lättanvända lösningar på följande frågor och mer:
 

Årets finalister i innovationstävlingen

2017-03-07 17:11
123
Juryn har nu utsett årets tre finalister i Inission innovation award som kommer att tävla om 1,25 miljoner kronor.
 

CADdirekt VVS LT

2016-03-08 14:17
CADdirekt VVS LT hette tidigare AutoVVS för AutoCAD LT och den nya applikationen har samma grundtanke. Den är utvecklad av VVS:are för VVS:are.
 

CADdirekt Tele

2015-03-24 15:26
Teleanläggningar dokumenteras snabbt och enkelt.
 

CADdirekt EL

2015-03-24 15:19
El - gamla AutoEl i ny skepnad.
 

Edge Publisher

2015-02-06 11:46
Edge Publisher - uppdatering och distribution av ritningar