2019-Sep-16

Senast uppdaterad06:00:00 AM GMT

Skodesign hämtar inspiration från naturen och får form via Siemens NX

Skriv ut

Conspiracy.Scilla

Dessa dyra italienska skor har formgivits med program ur NX-serien från Siemens PLM Software.

Jan Larsson är ansvarig för marknadsföringen av NX-serien i Europa, Mellanöstern och Afrika. Han säger att industridesignföretaget XForm som skapat 3D-designen med NX är extremt duktiga och har lång erfarenhet. De har även bl. a gjort designen till Volvo Bussar.
Arbetet med skoserien började med att designern Gianluca Tamburini på varumärket Conspiracy i Italien tagit intryck av former som finns i naturen och av dessa ville han skapa något som är unikt. Han har bl. a utgått från utseendet på en bläckfisk.

Bilder som visar vart designern hämtat inspiration till skor. Designarbetet är exempel på extremt svår geometri. Källa: XForm. inspiration.Conspiracy.XForm2

Den grundtanke man hade under arbetet var också, säger Larsson, att skapa en grundmodell till en sko och kunna konfigurera den så att den skulle kunna anta olika utseenden. Ungefär på samma sätt som bilar idag görs i tre storlekar på tre plattformar. Först väljer man plattform och därefter byggs olika varianter.

Conspiracy.XForm2 En grundtanke man hade under arbetet med skorna var att skapa en grundmodell och kunna konfigurera den så att den skulle kunna anta olika utseenden. Källa: XForm

Med skorna från Conspiracy är det likadant. Förutom att de givetvis finns i olika storlekar, så är sulan lika på alla modeller genom att man utgår från en grundmodell som sedan fått olika utseenden. Designteamet har tagit fram olika utseenden för häl och för remmar på ovandelen på skon.

Siemens NX, berättar Larsson, kan hantera hela kedjan av arbetsmoment från traditionell CAD och CAM till hållfasthetstester och slutligen går det att använda NX också till att sköta själva tillverkningen. NX används av många av de riktiga industrijättarna i världen som General Motors. Företag som använder NX och som vi är bekanta med här i Norden är sådana som Sandvik och Volvo Aero.

Här är ytterligare exempel på bilder som inspirerat designarbetet. Med hjälp av NX gick det sedan att prova olika varianter i 3D och därigenom spara tid och pengar. Man har även undersökt hur skorna kan tillverkas och undersökt att de blir ergonomiska. Källa: XForm. Inspiration.Conspiracy.XForm

I det här fallet löste XForm uppgiften så att de skapade en 3D-modell som kan ändras till olika skostorlekar och där det går att förändra utseendet genom att byta design på klacken eller ”strapparna”.

När det gäller designen, säger Larsson, så kan designteamet prova olika alternativ i NX och på så vis spar tillverkaren tid och pengar. Här har man kunnat göra snabbare varianter och utvärdera dessa.

Conspiracy.XForm Skorna är dyra med en prislapp som startar på 1800 euro, men tydliggör vad som går att få fram vid en god designprocess. Exemplet visar på extremt svår geometri, säger Jan Larsson på Siemens PLM Software. Källa: XForm.

Slutligen tillverkas skorna på vanligt vis med moderna maskiner. Grundstommen är i aluminium med titanskruvar. Det handlar som vanligt i skobranschen om tillverkning och hantverkskunnande.

Larsson sammanfattar delar av designprocessen så här: Idéerna brukar visualiseras först på papper. Sedan tittar industridesignern på hur man kan göra samma bild i 3D i NX. Dessutom undersöker man förstås hur produkten kan tillverkas på ett vettigt sätt. Just här har man också lagt mycket tid på att undersöka att skorna blir ergonomiskt riktiga.

Skorna är dyra med en prislapp som startar på 1800 euro, men tydliggör vad som går att få fram vid en god designprocess. Exemplet visar på extremt svår geometri, avslutar Larsson.

På Conspiracys hemsida på http://www.conspiracy.it kan man själv prova att konfigurera skon. Det går att byta utseende på häl och”strappar” genom att klicka på markeringar vid skobilden.

Mer information om NX finns på: http://www.plm.automation.siemens.com/se_se/products/nx/index.shtml

XForm har en webbsida med adressen: http://www.xform.it.

Jane Hamrin

TwitterFacebookDigg